Konstnären Lars Abrahamnsson smyckade ut våra gångtunnlar på 1960-talet

I gångtunnlarna mellan Vilans skola och Kvarnholmsvägen, i Henriksdalsbacken, och mellan Henriksdalsbergets hundrastgård och torg finns kakelplattor som föreställer svenska och amerikanska flaggor, växter, kroppsdelar och olika andra symboler.

En av kakelplattorna i gångtunneln mellan Vilans skola och Kvarnholmsvägen har signerats 1964 av konstnären Lars Abrahamsson som alltså står för den här utsmyckningen.

Det är dock oklart om det är Nacka kommun eller Stockholmshem som har varit uppdragsgivaren. Kakelplattorna verkar också har tillverkats innan bostäderna på Henriksdalsringen färdigställdes i slutet av 1960-talet / början av 1970-talet.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Lars Abrahamsson har specialiserat på offentlig utsmyckning och kyrkor. Hans konst finns i Ljusets kapell i Dorothea-Risbäcks församling (målningar som föreställer kretsloppet), Ersbodakyrkan i Umeå, Tegelbadet i Södertälje, Brf Blåkulla i Haganäs, bostads-, kontors- och varuhuset Kringlan i Södertälje (som för övrigt har byggts av Tore och Eric Ahlsén), Mariakyrkan i Jakobsberg, entrémålningen Lövverk vid Säbygårdens äldreboende i Rönninge och en tredelad keramikvägg i Öbacka.

Kommentera