Avföringslukten i Henriksdalshamnen och Henriksdalsberget ska vara borta nu

I torsdags avslutades äntligen totalrenoveringen av Henriksdals avloppsreningsverk plus flytten av reningsverkets grovrening och fettmottagning från gårdsplan in i Henriksdalsberget.

Henriksdals reningsverk grovrening
Henriksdals reningsverks grovrening (bild: Kari Kohvakka)

“All luktstörande verksamheter har byggts in i berget, tung trafik har letts om och verket står rustat för att öka kapaciteten för produktion av biogas”, skriver Stockholm Vatten på sin hemsida.

Skadade fastigheter

Projektet Henriksdal 2010 initierades 2007, där man under en längre period genomförde sprängningar mellan klockan 7:00 och 22:00 som både kändes av och hördes av grannarna på Henriksdalsberget.

Två bostadsrättsföreningar på Henriksdalsberget har dessutom anmält skador på sina fastigheter efter sprängningarna. Stockholm Vatten vägrar dock betala ett enda öre.

Sanning med modifikation

“…det har möjliggjort utbyggnad av 3000 nya bostäder runt Henriksdalsberget”, står det i Stockholm Vattens pressmeddelande, sm är en sanning med modifikation.

Henriksdalshamnen ska omfatta 900 lägenheter när projektet är klart. Så frågan är var de andra 2.100 har skapats?

Hur som helst är det positivt att lukten är borta.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: