Par på Henriksdalsberget berättar om motgångarna när de ville bli med barn

HENRIKSDALSBERGET | Ulrica Sundqvist och Gunnar Eriksson berättar i Piteå-Tidningen om ett sju års lång kamp att bli med barn – undersökningar, operation för cellförändringar, gastric bypass-operation, befruktning, kejsarsnitt och havandeskapsförgiftning.

Henriksdalsbergets senapsgula fasad och rosa balkonger
Henriksdalsbergets senapsgula fasad och rosa balkonger

lrica och Gunnar blev ett par 2004. De bodde i Bergsviken utanför Piteå. Eftersom det inte blev något barn till gick de igenom en utredning för barnlöshet. “Man kan säga att vi hade klippkort hos landstinget”, säger Ulrica till Piteå-Tidningen.

Sjukvården i Norrbotten sade att det inte är någon idé att pröva IVF. Men på gund av sin övervikt fick Ulrica göra en gastric bypass-operation för att underlätta för en gravidität.

När Gunnar blev av med jobbet bestämde sig paret att flytta till en trean på Henriksdalsberget.”Men vi bestämde oss för att vi inte ville sitta på ålderdomshemmet och känna att vi aldrig försökte.”

Ulrica gjorde alltså ett första IVF-försök på Huddinge sjukhus. Och det magiska plusset visade sig på graviditetsstickan.

Ett ultraljud i vecka 32 visade att bebisen vägde 19 procent mindre än det borde. Senare drygt 26 procent under. Ulrica fick havandeskapsförgiftning. I veckan 37 skulle därför förlossningen sättas igång.

Det blev mycket smärta. Morfin hjälpte inte. Beslut om katastofsnitt togs. Fyra minuter senare var Pontus född. Ulrica drabbades av Hellp som hotade hennes liv. Njurar och lever slutade funger, men kom igång igen.

“Allt var så overkligt, jag hade ont och kunde varken hålla eller mata Pontus. Jag hade väldigt svårt att ta till mig vad som hänt och ville bara åka hem”, säger hon till Piteå-Tidningen.

>> Läs hela historien om Ulrica och Gunnar i Piteå-Tidningen

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: