Diesel jeans historia i Finnboda snart ett minne blott

Finnboda, Nacka: Tegelvägg med Diesel jeans logga på

I och med att senapsgula spantverkstaden och tillhörande tegelmagasin i Finnboda byggs om till kontor och livsmedelsbutik, försvinner också spåren i form av väggmålningar efter Diesel jeans kontor, showroom och ateljéer från 1990-talet.

Ja, i början av 1990-talet intog jeansmärket Diesel dessa lokaler i Finnboda. Klädgurun Johan Lindeberg minns tiden som marknadschef på Diesel så här i Sveriges Radio:

“Jag får fortfarande gåshud när jag tänker på detta. 3500 personer kom till Finnboda varv och alla gamla maskiner var fortfarande kvar och miljön var otroligt kraftfull! Peter Siepen öppnade showen och symboliserade Diesels mohikan och slog en slägga i fartygsplåten som vi använde som runway. Den massiva porten öppnades och alla modellerna kom in i varvets gamla uniformer med tända eldar som bakgrund. Efter en stund så tog de av sig varvsuniformerna och steg ut i Diesels blåjeans. Hela Finnboda varv gungade.”

Detta bildspel kräver JavaScript.

Diesel jeans kontor i Finnboda måste ha varit spektakulära om vi får tro Johan Lindeberg som säger i herrmodemagasinet King så här:

“Vi flyttade in på Finnboda varv, ett enormt kontor som till slut blev 3 500 kvadratmeter. Ångbastu med pinupbilder från 50­talet bakom transparent kakel. Zebraväggar. Meditationsrum. En kiropraktor med kinesiska mediciner varje vecka. Vi var ett grymt gäng som skapade en otroligt stark Dieselkultur. Till slut kom Renzo hit och bad mig hjälpa honom även internationellt, och jag blev hans högra hand under de följande fem åren”

För tidigare varvsarbetare Christer Berglund var det nog en chock att se varvsbyggnader användas för modeshower, något han berättar i boken I Dödens vänterum.

finnboda

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: