Landsting & stad kör över Nacka: Ingen tunnelbana i Henriksdal eller Finnboda

Danvikstull, Nacka & Stockholm: Högtrafikerade Värmdövägen med DanvikCenter i bakgrunden

Det blir inte någon tunnelbana via Danvikstull / Henriksdal eller Finnboda. Det har Stockholm stad och landstinget kommit överens om. Därmed kör man över Nacka kommuns chef Mats Gerdau som förespråkade en tunnelbanestation i Danvikstull.

Vertikalhuset på Kvarnholmens framtida södra del
Vertikalhuset på Kvarnholmens framtida södra del

Istället blir det en tunnelbanestation i Sofia på Södermalm, i Hammarby sjöstad där det redan finns Tvärbanan med närhet till Gullmarsplan och Sickla dit Saltsjöbanan redan går idag och Tvärbanan också ska gå.

Expansiva bostadsområdet Henriksdalshamnen i Stockholms samt de växande Nacka-områdena Henriksdal, Finnboda och Kvarnholmen (totalt flera tusen nya grannar och arbetsplatser) får även fortsättningsvis nöja sig sig med SjöVägen, buss 53, 71 eller 402.

Henriksborg & Saltsjöqvarn: Föreslagna bostadskomplexet Nacka Tower på Kvarnholmsvägen
Henriksborg & Saltsjöqvarn: Föreslagna bostadskomplexet Nacka Tower på Kvarnholmsvägen

En förlängning av blåbusslinjen från Sofia till Kvarnholmen lär också förbli fantasi eftersom vändplanen på Kvarnholmen blir bostadsmark.

Nu kan åtminstone Nacka sluta berätta om infrastruktursatsningar på Västra Sicklaön än att kanske snöröjningen förbättras för att buss 53 kan vid snöstormar åka upp till Henriksdalsberget och Finnberget. LOL

Läs om uppgörelsen i DN

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

2 reaktioner till “Landsting & stad kör över Nacka: Ingen tunnelbana i Henriksdal eller Finnboda”

  1. Ja hela överenskommelsen är ett stort svek mot västra delen av Nacka och mot norra Hammarby Sjöstad. Stockholms stad har helt kört över grannkommunerna. Hela paketet är ett desperat försök att vinna väljare i valet för Stockholmsmoderaterna, men det skall vi nog bli två om!

  2. Tvärbanan förlängs till Sickla för 300 milj kr… Det hade möjligen kostat 30-40 miljoner att förlänga till Henriksdal, dra spår i gatan…

    Dessutom har man fler bytesmöjligheter från Henriksdal (motorvägsbussarna går inte från Sickla köpkvarter)…

    Fast det finns inget köpkvarter som på olika sätt köper politiker…

Kommentera

%d bloggare gillar detta: