Denna sommar kan du välja mellan fyra ställen att äta gott glass på – speciellt för dig som inte vill ha GB-glass: dagsfärsk italiensk gelato hos Bullandö Glassfabrik på Kvarnholmen, Djurgårds Glace från Elite Hotel Marina Towers glasskiosk på kajen i Saltsjöqvarn, ekologisk Pipersglace på Svindersviks brygghus och Triumf-glass på Lugnets terrass mellan Sjöstaden och Henriksdalshamnen.
Uteserveringen vid Elite Hotel Marina Tower
Adress: Direkt på Saltsjöqvarns kaj 25 mittemot hotellet finns en liten uteservering med glasskiosk;
Öppettider: Klockan 12:00 – 20:00, öppettiderna beror dock på vädret;
Glassen: Djurgårds Glace, närproducerad premiumglass som tillverkas sedan 1969 på svensk färsk grädde och smaksatt med äkta råvaror.
Glassförsäljningen i fönstret hos Svindersviks brygghus
Adress: Via strandpromenaden runt Svindersviken eller via Bergknallestigen mellan Alphyddan och Finntorp når du Svindersviks gård. Matcaféet Svindersviks brygghus ligger direkt vid vattnet med en glassförsäljning via fönstret i ladan bredvid.
Öppettider: Tisdagar till söndagar, klockan 11:00 till 16:00
Glassen: Svensk premiumglass från Pipersglace gjord ekologisk grädde, ekologisk mjölk och ekoägg, inga syntetiska tillsatser, färgämnen eller smakämnen. Kakao, choklad och vanilj är fairtrade.
Glasskiosken på Lugnets terrass
Adress: Lugnets terrass mellan Hammarby sjöstad och Henriksdalshamnen
Öppettider: Någon som vet?
Glassen: Ett 20-tal smaker från Triumf att välja mellan; Triumf började sin tillverkning 1946 i Göteborg.
Bullandö Glassfabrik på Kvarnholmen
Adress: Bullandö glassfabrik har ett laboratorium och servering på Mjölnarvägen 26 på norra kajen på Kvarnholmen.
Öppettider: Onsdag – fredag 11:00 – 18:00 och lördag – söndag 11:00 – 16:00.
Glassen: Bullandö glassfabrik startade för fyra år sedan och tillverkar / säljer dagsfärsk italiensk gelato, även glasstårtor och pinnglass;
Jag får vänta till i augusti då jag återvänder till Nacka. Men även här i Ystad så finns det äkta glass på många ställen t.ex. Glassmakeriet. Och det är inte dumt att göra egen glass.
En spännande utveckling mot mångfald men vi får nog vara nöjda med om vi kan få olika glassorter som smakar gott.