Tidskriften ETC frågade grannarna på Henriksdalsberget hur det blev efter omvandlingen till bostadsrätter

2009 sålde Stockholmshem de 770 hyresrätterna och de runt 50 affärslokalerna på Henriksdalsringe till tre bostadsrättsföreningar.

Regelbundet hör tidningar av sig för att höra hur det gick efter utförsäljningen. NVP och Stockholms Fria Tidning frågade tidigare. Nu var det tidskriften ETCs tur som intervjuade Arto, Sari, Ivan och ”Målarn”.

Intressant är att det har skett 400 bostadsrättsförsäljningar på Henkan sedan omvandlingen. Kvadratmeterpriset har på 8 år nästan fördubblats. Efterfrågan på Henriksdalsbergets bostadsrätter som är nära till stad och natur, har en relativt bra standard och många med fin utsikt är hög.

Synd att ETC inte borrade mer i frågan om varför de nya lägenheterna på och runt Henriksdalsberget kommer bli så dyra. Det är nämligen inte bara byggkostnaden och bostadsbristen som formar priset utan även

  • Nacka kommuns taktik att sälja naturmark till högst bjudande byggherre, 
  • Kravet på byggherrar i Henriksdal att medfinansiera utbyggnaden av tunnelbanan till centrala Nacka som alltså inte stannar i Henriksdal,
  • Kommunens ovilja att subventionera hyres- och ungdomsbostäder för att hålla kompetens och nya generationer kvar i kommunen samt för att skapa stadsdelar med blandad befolkning istället för medelklassreservat.

 Läs mer på ETC.se

Innergården på Henriksdalsringen
Innergården på Henriksdalsringen

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *