KVARNHOLMEN | Ön och senare halvön Kvarnholmen med det gamla namnet Hästholmen har innan Qvarnen Tre Kronor på 1890-talet byggdes mest använts som betesmark, sommarresidens, för smuggling och snapsbränning. Men på 1600-talet fanns planer på en glasmanufaktur där.
1640 lämnade köpmannen Melchior Jung på rikskanslerns Axel Oxenstiernas råd en ansökan om att anlägga ett glasbruk i Stockholm. Glastillverkning fanns även tidigare i Sverige men det här var det första riktiga försöket för en större glastillverkning i riket. Kristallglas skulle han framställa efter holländsk och fransk design.
Ansökan beviljades nästa år och det byggdes upp en tillverkning vid Munklägret. Samtidigt skulle införsel av glas förbjudas.

Italiensk och holländsk konkurrens
1676 fick Jung konkurrens av en italienare och tidigare tiggarmunk, Giacomo Guagnini. Italienaren fick dock snabbt lämna landet efter några skumma affärer. Verksamheten övertogs av Balthasaar Grill som bedrev glastillverkningen i St Clara. Pga eldfaran flyttades verksamheten till en liten ö invid Kungsholmen.
Jungs verksamhet läggs ner
Jung hade blivit gammal. Många arbetare gick över till Grills glasbruk och verksamheten gick hastigt sin undergång till mötes. Han avled 1678.

Flytt till Hästholmen?
I början av 1690-talet kom en kunglig befallning (Karl XI) om att flytta glasbruket till Hästholmen, dåvarande namn för Kvarnholmen. Hästholmen ingick i Danvikens hospitals egendom. På den tiden var Hästholmen en ö. Så här fanns det ingen eldfara.
Grill gjorde dock kraftigt motstånd. Kungens tjänstemän utfärdade därför en ny order om att bolaget inom fyra veckor skulle flytta till Waldemarsudde på Djurgården mittemot dagens Danvikstrand. Men så blev det inte heller…
1726 anlades ett glasbruk i Björknäs men den verksamheten hade inget att göra med Grills verksamhet.
………………….
Källor:
Af Cederblom, Gerda. Något om Sveriges äldsta glastillverkare. Fataburen, 1910, sida 140 – 164