Fåfängan och Tegelviken

Fåfängan i Danvikstull, Stockholm mellan Viking Line terminalen i Stadsgården och Danviksbron bjuder på Fåfängans restaurang med brunch, lusthus för bröllop och andra evenemang, magnifik utsiktsplats och Villa Bergshyddan.

Namnet betyder i den ursprungliga bemärkelsen ”ofruktbar mark”, alltså ett område där det är fåfängt att odla. Men i Stockholm används ordet även för att beteckna ett lusthus på berg med vacker utsikt. Tidigare kallades berget som Fåfängan ligger på för Danviksberget.

Fåfängans lusthus
Fåfängans lusthus kan hyras för exempelvis bröllopsfester

På 1650-talet höll man på att bygga ett försvarsverk på Fåfängan. Resterna av en kanontransportväg som byggdes av ryska krigsfångar år 1720, är ännu synlig i sluttningen mot öster.

Vägen upp hit heter Klockstapelsbacken efter den klockstapel som Danvikens hospitals kyrka hade här.

Själva namnet kommer dock från Fredrik Lundins ”fåfänga” – ett lusthus på klippans topp som byggdes på 1770-talet. Lundin gick i konkurs och lyckades fly till Polen. 1839 blir den skotske grosshandlaren James Paton ägare av berget och lusthuset. Därefter ärver familjen Funch Fåfängan.

Fåfängans café
Fåfängans café och restaurang

Idag ligger Fåfängans restaurang & café på toppen omgiven av gamla träd. Här kan du ta en fika, bruncha på helger, lyssna på levande musik (jazz, blues), hyra lusthuset till privata fester etc. Läs mer om caféet…

Villa Bergshyddan
Villa Bergshyddan på Fåfängan (bild: Carl Curman)

Den lilla anläggningen med sina två hus som hänger i branten öster om Fåfängan är delvis byggd på 1700-talet. Den har varit sommarbostad för många stockholmsfamiljer. Det ena huset är en av stadens få korsvirkesbyggnader. Idag är de renoverade och används som stipendiebostad för nordiska författare och konstnärer. Läs mer…

Patons malmgård
Patons malmgård nedanför Fåfängan på Södermalm, Stockholm

Nedanför Fåfängan med sikte mot Saltsjön och Vikingterminalen ligger Patons malmgård med ett litet torg och ett mindre bostadshus. Malmgården har fyra våningar, brutet tak samt en entré inramad av kolonner. Malmgården uppfördes på 1790-talet av Daniel Asplund. Idag har Svenska tullen och en fågelskyddsförening sina lokaler här.

Masthamnsoperan

Det har funnits en hel del idéer tidigare om hur Fåfängan kan användas för bebyggelse. Den senaste är att bygga en scen för opera, teater och balett vid Fåfängans fot mot Danvikskanalen. Läs mer…

Tegelviken
Stockholms stora varv i Tegelviken mellan Fåfängan och Erstaberget

Tegelviken var namnet på den nu igenfyllda viken mellan Erstaberget i väster och Fåfängans berg i öster. Anledningen till namnet har varit att här funnits ett tegelbruk. Här anlades 1687 Stockholms stads stora skeppsvarv som är stadens äldsta varv.

1907 skedde den sista stapelavlöpningen. 1910 invigdes istället den nya Stadsgårdshamnen. En minnestavla i Londonviaduktens mur ovanför hållplatsen för buss 53 påminner om varvets historia. Läs mer om varvet…

Kända ansikten
Anna Stina Alkman, tidigare Rydell, enligt Carl Larsson, 1911

I Villa Bergshyddan bodde bland annat Frans Schartau, familjen Albert Rydell med dottern och tecknaren Anna Stina Alkman samt skulptören Henrik Krogh. Vid Tegelviken bodde familjen Carl Fredrik Liljevalch.

HAKA PÅ!

Fåfängan är ännu idag en bra utsiktspunkt mot Sofia på Södermalm, de förbipasserande båtarna, Gröna Lund, Djurgården och Saltsjökvarn. På klipporna kan du sola eller ta en öl. Eller varför inte bruncha eller fika på Fåfängans café? Eller besök Fåfängans jazz- och blueskvällar på sommaren!

Söderbor stoltserar här med sina hundar medan andra tar Fåfängan som en liten utmaning på sina joggingrundor. Villa Bergshyddan bjuder ibland på kulturkvällar.

En kommentar till “Fåfängan och Tegelviken”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *