Svindersvik, Marinstaden och Ryssbergen

Svindersviken i Nacka mellan Kvarnholmsvägen och Värmdövägen bjuder på herrgården Svindersvik i rokokostil, caféet Svindersviks brygghus, urskogen Ryssbergen och fyra båtklubbar.

Annonsera här på bloggen

Svindersviken sedd från Dockan – i bakgrunden Operans och Dramatens ateljéer

Viken mellan Kvarnholmen, Henriksdalsberget och Värmdöleden heter Svindersvik. Namnet härstammar från Johan van Swiendern – en holländare som på 1600-talet arrenderade området för beckbruk.

Svindervik slott/gård
Svindersvik – tavla i gouache målad av M. Andries 1748 (bild: Sören Hallgren, ©Nordiska museet)

Slottet ritades av Sveriges store rokokoarkitekt Carl Hårleman på 1740-talet. Det var tänkt som sommarnöje åt den förmögna handelsfamiljen Grill. Två sommrar bodde riksrådet Carl Gustaf Tessin här. 1780 såldes egendomen vidare och hamnade efter flera ägarbyten 1863 i händerna på sidenfabrikören K.A. Almgren som roddes in varje dag in till staden av dalakullor. På 1940-talet överläts Svindersvik till Nordiska museet.

Svindersvik är egentligen för litet för att kallas slott eller herrgård. Kanske skulle beteckningen ”villa” passa bättre. Godset består av en huvudbyggnad, en köksflygel, en paviljong med stor festsal samt små röda hus till tjänare, hästar och vagnar. På väggarna finns kinesiska rispapperstapeter med ostindiska blomstermönster. Möblerna är från 1700-talets slut. Läs mer om Svindersvik slott…

Paviljongen
Svindersvik gårdens paviljong sedd från Gäddviken

Den uppfördes runt 1750 och byggdes om på 1780-talet. Ombyggnaden skulle bli en överraskning åt Gustav III vid ett av hans besök hos Catharina Charlotta De Geer – slottets dåvarande ägarinna. I paviljongen finns en festsal med dekorerade väggar och troligen landets högsta kakelugn samt ett gästrum.

Trädgården
Trädgårdsmästare i historiska kläder på Svindersviksdagen

Lustträdgården är full av knotiga äppelträd från 1700-talet. Den är symmetriskt indelad i fyra kvarter. Träden bär ännu idag frukt trots att många träd är ihåliga. Här växer också Svindersviksrosen med nästan rödvitrutiga blommor. Trädgården är omgiven av ett staket med vackra järnsmidesgrindar från 1770-talet. En del av slottets park har dock gått åt vid bygget av Värmdöleden.

Villa Kullen
Villa Kullen i anslutning till Svindersvik gård

är en trävilla i schweizisk stil som byggdes 1879/80 på uppdrag av Oscar Almgren – son till sidenfabrikören Knut August Almgren som hade köpt Svindersvik. Huset användes som sommarbostad av Almgrens och andra kändisar fram till mitten av 1900-talet då Nordiska museet tog över Svindersvik slott. Almgrens odlade grönsaker här och sålde till sina egna anställda.

Café Brygghuset
Caféet Svindersviks brygghus

I ett av slottets röda bihus finns ett underbart café med uteservering, där det servereras en härlig äppelkaksbuffé på hösten med frukterna från Svindersviks trädgård. Härifrån kan du se både slottet och viken med Dramatens och Operans Ateljéer. Du kan även sitta på bryggan.

Viken
Bävern som bor i Svindersviken (bild: Anna Larsson)

Den är omramad av träd. En cykel- och promenadväg går runt Svindersviken mellan Finnboda, Henriksdalsberget och Svindersvik slott. Vägpartiet nedanför Henriksdalsberget fram till Gäddviken skapades fram 2004. Många träd fick ge vika. Även visuellt blev lösningen inte den bästa. 2009 tillkom en strandpromenad mellan Marinstaden och Vikdalen.

Vid vikens ände nedanför Henriksdalsberget (s.k. Dockan) finns bänkar från vilken du kan njuta av utsikten. Härifrån ser du klubbarnas båtar som trängs i viken, Dramatens och Operans Ateljéer, Finnbergets topp samt Svindersviks slott. Här växer dock farliga björnlokan.

Det är tyvärr inget badvatten och Värmdövägen ger inte heller den bästa ”bakgrundsmusiken”, men änder, bäver, sothönor, svanar och rådjur verkar inte bry sig. Vattendjupen är mer än 30 m stora i den yttre delen.

Sjöhistoria & båtklubbar
Louise Adelaise brinner i Gäddviken

Marinarkeologer hittade ett antal båtvrak i Svindersviken, bl.a. Louise Adelaide som exploderade här i början av 1900-talet.

Svindersviken har Nacka båtklubb, Finnboda båtklubb, Gäddvikens Seglings Sällskap och Svindersviks båtklubb sina hemmahamnar.

G E Sundin öppna ett skutvarv här 1914 som var i gång till slutet av 1950-talet. Ännu idag finns det ett varv här: Virgula, varvet i Gäddviken.

Ryssbergen
Tickor i Ryssbergen

Bakom Svindersvik ligger Ryssbergen med sina urskogar. Tallarna där kan vara mer än 500 år gamla. Miljön är dock hotad eftersom en bro och väg mellan Kvarnholmen och Nacka Forum kommer att dras genom Ryssbergen. Stora delar av Ryssbergen kommer därför att bli naturreservat.

Marinstaden, Ryssviken eller ”Lilla Murmansk”

Mellan Ryssbergen och Svindersviks slott ligger Ryssviken. Här fanns det tidigare en depå för fotogen, där man lastade om fotogen från lastfartyg till hästvagnar. Området användes även som skrotningsplats för båtar, däribland ryska flytande vägar som användes av röda armén för att passera vattendrag. Området har därför fått namnet ”Lilla Murmansk”.

Åse Fougner producerade 2003 – 2007 en dokumentär om Ryssviken. Filmen berättar om grannarna som bodde här i husbåtar, trålare och pråmar innan området projekterades för bostadsprojektet Marinstaden.

Framtiden
En av sjövillorna i Marinstaden

Svindersvik kan i framtiden nås via en bro från Kvarnholmen. Nacka kommuns strandpromenad till Marinstaden ska fortsätta mot Svindersvik gård via Nacka Båtklubbens område. Därtill ska ett promenadstråk nedanför Operas ateljéer tillkomma.

Området ”Dockan” i innersta viken har sanerats för att kunna dra dit Värmdöleden in i en tunnel genom Henriksdalsberget. Marina bostadsområdet Marinstaden kvarstår att färdigställas.

Kuriosa

Textildesignern Astrid Sampe har skapat duken ”Svindersvik” åt Almgren.

HAKA PÅ
Naturskyddsföreningen organiserar naturvandringar i Trolldalen, Ryssbergen och runt Svindersviken

Du kan cykla, promenera, springa eller powerwalka runt Svindersvik (hälften av sträckan har belysning på nätterna) och titta på fåglar och andra djur som bor här (däribland en bäver). En bänk här och där ger tillräckligt med vila.

På våren fram till den 3:e advent är du välkommen till Svindersvik gård för att fika på matcaféet Svindersviks Brygghus (plus äppelkaksbuffé på hösten), vara med på Svindersviksdagen (årlig fest med musik och vacka rokokokläder) samt besöka Svindervik slott med eller utan visning.

Jag, Naturskyddsföreningen och Hembygdsföreningen anordnar två – tre gånger om året natur- och kulturvandringar i området.

4 reaktioner till “Svindersvik, Marinstaden och Ryssbergen”

  1. Hallåj!
    Är intresserad av allt som gäller Finntorp, svinderdviken, henriksdalsberget, Ryssberget, marinstaden mm då vi är ny inflyttade där:)
    Mvh Lotta Westelius
    Marinstadsvägen 13
    0704605264

Kommentera

%d bloggare gillar detta: