Innan Kvarnholmsvägen byggdes och Värmdövägen breddades, var det svårt för arbetarna att ta sig till Finnboda Varv, kvarnen Tre Kronor och superfosfatfabriken i Gäddviken. Istället åkte man båt:
Stockholms ångluspsbolag underhöll en sjöförbindelse mellan Finnboda, Gäddviken och Dockan (Svindersvikens innersta vik) till exempelvis Djurgårdsbrunn, Räntmästarrappan och Tegelviken. Sträckan trafikerades en gång på morgonen och en gång på kvällen. Pendelproblemet löste sig när bostäderna på Finnberget byggdes i slutet av 1940-talet.
På 1920-talet fram till 1939 hade kvarnen Tre Kronor tillsammans med J. V. Svensons Motorfabrik i Augustendal motorfartyget Avance II till personaltransporter. Kvarnen hade även en “färja” mellan ön och fastlandet. Superfosfatfabriken i Gäddviken hade sin egen båt.
I mitten av 1800-talet trafikerades sträckan Danvikstull – Stubbsund (Järlasjö) av ångbåten Sikla. Enligt Nackaboken 1973 var båten för 32 passagerare antagligen hjuldriven med träskov. Efter 1863 trafikerades Hammarby sjö istället av ångslupen Nackanäs från Barnängsbryggan (Södermalm) till Nacka bro och Stubbsund.
Men det var inte bara yrkespendlare som använde sig av båtar. Sidenfabrikören Almgren och familj bodde på de varma sommarmånaderna på Svindersvik gård därifrån han roddes varje dag in till staden av dallkullor.
Dagens båttrafik
Idag trafikeras Saltsjöqvarn och Finnboda (och senare Kvarnholmen) av Vasakronans M/S Ballerina och M/S Kanholmen inom projektet SjöVägen som medfinansieras av Nacka kommun, SL, HSB, JM och Elite Hotel. Båtlinjen går mellan Nybroviken och Nacka strand.
Saltsjöqvarn trafikeras även av M/S Emelie som går mellan Lumabryggan och Nybroviken. Stockholm stad och Ressel rederi AB står bakom det här projektet.
Henriksdalshamnen trafikeras av M/S Lotten och M/S Lisen som går mellan Lumabryggan – Henriksdalsbryggan – Barnängsbryggan. Stockholm stad och Ressel rederi AB står bakom det här projektet.