Var skulle Nacka kommun kunna bygga istället?

Varje gång engagerade grannar och naturvänner värnar om natur påstås att vi är egoistiska och bryr sig inte om bostadsbristen. Här kommer därför tio förslag på var Nacka kommun skulle kunna bygga istället för i nyckelbiotopen Trolldalen mellan Henriksdal, Finnboda och Svindersviken.

Karta med alternativa ställen att bygga på istället för skogen Trolldalen

Karta med alternativa ställen att bygga på istället för skogen Trolldalen

1. Bygg över Värmdövägen

När Värmdövägen byggdes mellan Alphyddan och Svindersviken fick en del av underbara trädgården och orangeriet vid Svindersviks gård ryka. Sedan dess går Värmdövägen med sina 55.000 bilar rakt genom växande Nacka.

Täck över / gräv ner så blir vi av med avgaser, buller och kan bygga bostäder. Inte bara mellan Alphyddan och Henriksdalsberget utan även mellan Henriksdalshamnen och Henriksdalsberget som det diskuterades inom Danvikslösen. Så växer Nacka, Södermalm och Sjöstaden ihop.

2. Bygg i Dockan mellan Värmdövägen och Henriksdalsringen

Triangeln mellan Svindersviken, trafikplatsen Henriksdal och Henriksdalsringen har marksanerats för några år sedan. Sedan dess används platsen mest för mellanlagring av schaktningsmassor från förlängningen av Tvärbanan.

3. Bygg runt Svindersviken

Gäddviken och Svindersviken tillhör länets mest belastade vatten. Här kan man inte bada eller fiska. Varför inte fundera på hur viken istället kan kantas av bostäder, bryggor och båtklubbar istället? Ett förslag som Miljöpartiet hade.

4. Bygg på Henriksdalsringens tak

Henriksdalsringen är kanske Sveriges längsta hus. Kommunen kan kanske övertyga bostadsrättsföreningar att låta en byggherre bygga bostäder på taken mot en peng eller befria bostadsrättsföreningar från tomträttsavgäld.

5. Bygg in Henriksdals reningsverk

Det är inte riktigt tidsenligt att ha ett reningsverk respektive biogasanläggning med avföringslukt, industriella anläggningar och farliga transporter mitt i en växande stad. Flytta på eller bygg in helt och hållet in i berget.

6. Bygg på Bageribacken

Klippan mellan Saltsjöqvarn, Danviks hospital och Värmdövägen har inga stora rekreations- eller naturvärden. Förhandla med NCC om att istället bygga bostäder där!

7. Bygg bara längs med bestående vägar

Liberalerna i Nacka föreslår att inte bygga i hjärtat av Trolldalen utan istället att nagga i kanterna längs med Henriksdalsbacken och Kvarnholmsvägen.

8. Bygg mellan Danvikshem och Saltsjön

HSB äger mellan Danvikshem, Finnboda och Saltsjön ett stycke mark som används som parkering och som växer igen med buskar. Det fanns planer på att bygga tillfälliga studentbostäder där men som inte har blivit av.

9. Bygg högre längs med Kvarnholmsvägen

Kanske bostäderna som kommer kanta Kvarnholmsvägen inom planprogrammet för Henriksdal kan bli 1-2 våningar högre.