Site icon Nackanytt i Kvarnholmen Finntorp Saltsjöqvarn Finnboda Henriksdal

Udda arkitekt i malmgården mittemot Danviksklippan

Arkitekten och professorn Anders Wilhelmson har sitt kontor i Hovings malmgård mittemot Danviksklippan på Södermalm. Trots ett etablerat namn håller han sig varken en snygg skylt eller flashiga lokaler.

Hovings malmgård vid Danvikskanalen på Södermalm

Malmgården uppfördes 1770 för färgaren Jacob Hoving som hade ett färgeri vid Hamamrby sjö. Färgämnena maldes i väderkvarnen på Danviksklippan. Malmgården ritades av arkitekten CC Friese.

På 1840 blev malmgården sommarbostad till Lars Johan Hierta – politiker, tidningsman (grundare av Aftonbladet) och grundare av Liljeholmens stearinfabrik som hade sin tillverkning i Danvikstull.

Malmgården var länge obebodd och höll på att förfalla. 1979 kom en upprustning. Sedan dess har huset haft många hyresgäster, däribland Wilhelmson Arkitekter.

Anders Wilhelmson på Wilhelmson Arkitekter

“Så här brukar det inte se ut på arkitetktkontor”, skriver SvD om att det är lite oväntat att se en modern arkitekt i ett gammalt hus som håller på att förfalla igen. “Å andra sidan beskrivs Anders Wilhelmson ofta som en outsider i svensk arkitektur, så det finns ingen anledning att vänta sig en strömlinjeformad arkitektmiljö”, skriver tidningen vidare.

Wilhelmson har bland annat fått Det Svenska Arkitektur och Designpriset 2000. Bland arkitektens senaste arbeten finns ett förslag till nya Slussen, utställningen “Anne Frank och Jag” för Forum för Levande Historia, en stadsplan för nya Kiruna. Arkitektkontoret lämnade också in ett förslag om att göra om siloområdet på Kvarnholmen.

Exit mobile version