Site icon Nackanytt i Kvarnholmen Finntorp Saltsjöqvarn Finnboda Henriksdal

Svenska Django Reinhardt Sällskapet har adress i Saltsjöqvarn

2005 bildade Svante Nyman, som bor i Saltsjöqvarn, en förening som heter Svenska Django Reinhardt Sällskapet (SDRS).  Sällskapet har sin adress i Saltsjöqvarn.

Föreningens ändamål är att främja kunskapen om och intresset för den legendariske jazzgitarristen Django Reinhardt (1910 – 1953).

Django föddes i Belgien i en husvagn av romska föräldrar. Föräldrarna var artister som uppträdde på olika platser. Familjen flyttade till utkanten av Paris där Django växte upp tillsammans med en bror och modern.

Django hade en sällsynt stor musikalisk talang och blev redan som 12-åring mer eller mindre professionell gitarrist. Han fick spela med de stora jazzmusikerna på olika jazzklubbar i Paris.

Snart bildade han ett eget band Hot Club de France tillsammans med brodern Joseph (gitarr) och den legendariske violinvirtuosen Stephan Grappeli, mfl.

Affisch för Django Reinhardt festival (bild: SDRS)

Django gjorde c:a 900 skivinspelningar mellan 1934 – 1950. Han blev stilbildare och världsstjärna inom den Europeiska och Amerikanska jazzmusiken. Strax efter andra världskriget blev han personligen inbjuden att spela med Duke Ellington på Metropolitan i New York, och gjorde dundersuccé.

Varje år uppmärksammas Django genom anordnandet av Djangofestivaler på olika ställen i världen. Som artister uppträder ett urval av de bästa Djangogitarristerna. Den största av alla Europas djangofestivaler äger årligen rum i Samois, söder om Paris. Där bodde Django de sista åren av sitt liv.

I Sverige ordnar SDRS, sedan c:a 10 år tillbaka, en årlig Djangofestival med våra svenska skickliga djangogitarrister samt med inbjudna gästartister från övriga Europa.

I år, i likhet med förra året, ordnar SDRS den Svenska Djangofestivalen på Dieselverkstaden i Sickla. Evenemanget åtnjuter finansiellt stöd från Nacka Kulturförvaltning.

Festivalen äger rum lördagen den 3 september med början c:a kl 18:00. Alla är välkomna. Inträdet är ännu inte fastställt men det rör sig om ca 200-250 kr för 4 – 5 timmars “gypsy jazz” av allra högsta klass.

Exit mobile version