Site icon Nackanytt i Kvarnholmen Finntorp Saltsjöqvarn Finnboda Henriksdal

Björn Wessman ställer ut på Millesgården i sommar

Björn Wessman, målare som bor på Danviksklippan, bjuder den 28 maj till 14 augusti till utställningen Wessmanland på Millesgården.

Grange des Ourses av Björn Wessman

Björns Wessmans målningar är stora och färgrika. Att betrakta dessa landskapsmålningar är ett veritabelt färgbad, ibland chockartat för ögat. Det är en stimulans som kan väcka även det mest slumrande färgseende till liv. De stora formaten ger betraktaren möjlighet att träda in i målningarna och vandra i dem likt en japansk trädgård.

Björn Wessman arbetar i gränslandet mellan det föreställande och det abstrakta seendet.

Tekniken är traditionell: oljemåleri på duk. Hans sätt att arbeta är abstrakt och samtida med idén om landskapet som utgångspunkt, hur den sinnliga upplevelsen av det verkliga landskapet kan återskapas på dukens platta yta.

Den konstnärliga inspirationen är hämtad från de olika ”landskap” han lärt känna genom åren; trakterna kring byn Aniane i Frankrike, zenträdgårdar i Japan och bergslandskapen i Sverige och Australien.

Målaren Björn Wessman

Utställningen Wessmanland visar ett måleri som mycket väl passar i Millesgårdens Konsthall. Johan Celsings vackra byggnad omges av en skulpturpark som sommartid är en grönskande oas med porlande fontäner och prunkande rabatter. Genom Björn Wessmans utställning blir upplevelsen av växtlighet och landskap dubbel; i Konsthallen de överdådiga, färgrika, abstraherade landskapen och i parken den verkliga naturen.

Björn Wessman är född i Hässleholm men uppvuxen i Örebro. Utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Han vistas under långa perioder i franska byn Aniane och har ställt samman en bok, med samma titel, om vandringarna i trakten. Inför utställningen har även en ny bok, WESSMANLAND, tagits fram med bilder på nya verk.

Han har en lång lista över separat- och grupputställningar både här hemma och utomlands. Han är representerad både vid landets stora museer och med offentliga utsmyckningar.

Exit mobile version