Site icon Nackanytt i Kvarnholmen Finntorp Saltsjöqvarn Finnboda Henriksdal

Mark- och miljödomstolen säger ja till bro mellan Kvarnholmen och Ryssbergen

KVARNHOLMEN / SVINDERSVIKEN | Mark- och miljööverdomstolen säger ja till en bro över Svindersviken mellan nya bostadsområdet på Kvarnholmen och Ryssbergens urskog med tillhörande tunnel genom det värdefulla naturområdet.

Torraka i Ryssbergen

Detaljplanen om en bro antogs för två år sedan av den borgerliga majoriteten och socialdemokraterna i Nacka kommunfullmäktige. Vänsterpartiet, miljöpartiet, Nackalistan, enstaka folkpartister och centerpartiet röstade emot.

Boende och Naturskyddsföreningen överklagade men Länsstyrelsen gick på kommunens linje. Ett nytt överklagande hos mark- och miljödomstolen gjorde att planen upphävdes. Men nu har alltså mark- och miljööverdomstolen fastställt detaljplanen.

Byggstart blir i sommar. Bron beräknas vara klar om c:a två år.

Reaktioner från grannar, partier och föreningar

Tickor i Ryssbergen

Själv är jag inte bara rädd om den ökande trafiken från Danvikstull / Värmdövägen till Nacka Forum via Kvarnholmsvägen med Vilans skola och Finnboda förskola, utan ledsen att Svindersviken, som istället borde vara ett bilfritt rekreationsområde, får ännu en oljudskälla. Som om det inte räckte med förskräckliga Värmdövägen och planerna på Östra förbindelsen.

“Att det är fritt fram att ödelägga inte bara en av Stockholmstraktens mest ursprungliga skogar, med månghundraåriga tallar, utan också kommunens egen, redan usla, ekonomi”, skriver Lennart Nilsson (folkpartiet). Läs hela hans inlägg…

Svindersviksbron mellan Kvarnholmen och Ryssbergen (bild: JM)

“Ett mycket sorgligt besked (…) Ett hånslag mot naturen i Nacka (…) Det är mycket svårt att påverka sådana saker”, säger Ronny Fors (ordförande i Naturskyddsföreningen Nacka). Lyssna på inslaget i Sveriges Radio…

“Hoppas mark- o miljööverdomstolen gjort sitt jobb. Miljö- o hälsoeffekt av 11000 fordon/dygn. Jag är skeptisk“, skriver Pär Pihlqvist på Twitter.

“Nu har alla juridiska möjligheter tagit slut och bygget kommer att genomföras. Om inte ett mirakel händer”, skriver Pernilla Rydberg (boende i Vikdalen vid Ryssbergen) på vikdalen.se.

Vi är otroligt glada att domstolen gick på vår linje! Bron möjliggör fortsatt utveckling med många nya bostäder på attraktiva Kvarnholmen då den på ett naturligt vis knyter ihop området med centrala Nacka, säger Mats Gerdau (ordförande i Nacka kommunstyrelse, moderaterna) i ett pressmeddelande.

Exit mobile version