Site icon Nyheter från Henriksdal, Finnboda & Kvarnholmen mellan Nacka & Stockholm

Bullandö glassfabrikens labb på Kvarnholmen verkligen ett underbart ställe

Glassdisken på SNÖ på Kvarnholmen i Nacka

Glassdisken på SNÖ på Kvarnholmen i Nacka

Dagens vårväder lockade mig och sambon till en promenad till Kvarnholmen. Målet var att testa Bullandö glassfabrikens laboratorium och servering på Kvarnholmen. Och faktiskt att köpa bröd där (ja, vem hade för något år kunnat tänka sig att kunna handla bröd på Kvarnholmen…).

Redan på vägen i Finnboda träffade jag en granne som jobbar på Smartson och som jag kunde snacka om ryktet om att ett gym skulle öppna i Finnboda Hamnplan. Jag lovade också att berätta här på bloggen om Bullandö glassfabriken håller måttet.

Kvarnholmen, Nacka: Bullandö glassfabriken på norra kajen

Glassfabriken är belägen i Kooperativa Förbundets tidigare hamnkontor på Mjölnarvägen 26. Norra kajen ser fortfarande ut som en arbetsplats med sina många avspärrade områden, byggbaracker, -maskiner och -material av alla slag.

Då känns det som ett löfte om ett paradis att se Bullandös skylt och brinnande marschall på kajen. När du kommer in möts du av ett mindre serveringsrum med två bord, pallar om bordsplatserna skulle ta slut, svarta skyltar som skvallrar om glassfabrikens meny, kvalitet och glasstradition samt hyllor med godsaker som man känner igen från Cajsa Warg eller Urban Deli.

I den ena glasdisken finns rejäla mackor, ostar, chark och några etiketter som berättar att det faktiskt även finns ett urval kakor som du kan mumsa på till en kopp kaffe eller te.

Ljuvlig gelato värd en promenad till Kvarnholmens norra kaj

Bakom den andra glasdisken (som borde heta glassdisken) kan du dyrka Bullandös stoltheter: Egentillverkade gelato, glasspinnar och glasstårtor. Bullandös gelato görs samma dag, innehåller inga konserveringsmedel och har lägre fetthalt än vanlig glass.

Glassdisken på SNÖ på Kvarnholmen i Nacka

Jag ber om en bägare med deras hasselnötsgelato och citronsorbet. Det smakar ljuvligt! Nu vet jag åt vilka håll mina sommarpromenader kommer att gå i framtiden: Till Kvarnholmens norra kaj.

Surdegsbröd på vardagar

Sedan frågar jag om det finns bröd att köpa. ”Inte på söndagar egentligen, men jag fixar ett halvt surdegsbröd åt dig ändå” får jag som svar.

Kvarnholmen, Nacka: Brödet jag köpte på Bullandö glassfabrik

Kvarnholmen har varit spisbrödfabrikens (halv)ö men efter att Kooperativa Förbundet lade ner sin tillverkning har få förknippat Kvarnholmen med att man kan handla bröd där. Men se där: Bullandö glassfabriken har brödförsäljning på vardag och den ska även finnas på helger framöver.

Brödet rostades hemma och serverades som varma mackor med ett stekt ekologiskt ägg från frigående höns, vegetarisk schnitzel gjort på äggvita från lupiner och smaksatt med etiopisk berberkrydda samt grillad aubergine med vårlök.

59.31753218.13707
Exit mobile version