I skogen Trolldalen i Henriksdal som Nacka kommun vill skövla finns det flera våtmarker. De kan vid ett första tanke verka ointressanta Men de är viktiga både för skogens djur idag och kan ha varit en tillgång för vikingaborgen (eller betesdjuren) på Henriksdalsberget under tidigare århundraden.
Var finns våtmarkerna i Trolldalen?
En större våtyta på kanske 30 kvm finns längst in nära utsikten mot Finnboda, Finnberget, Gäddviken och Svindersviks gård. En annan våtyta beståede av flera vattenpölar ligger också vid huvudstigen mellan Henriksdalsbacken och blå stenen.
De kan torka ut när det under en längre period är riktigt varmt.
Kartor och dokument för arealmätning från 1700- och 1800-talet visar att det även fanns två våtmarker till där Henriksdalsringens bostadsområde ligger idag. De betecknades i dokumenten som Kärret och ingick antingen i Danviks hospitals utkanter eller i gården Henriksdal som låg nedanför.
Våtmarker viktiga för Trolldalens djur
Våtmarkerna funkar som vattenkälla för djuren i skogen Trolldalen. Här finns rådjur, grävling, räv, ekorrar och harar. Här bor också många fåglar, däribland talgoxe, kattuggla, nötväcka, blåmes, tofsmes, bofink, tornfalk, sparvhök, bergfink, koltrast, rödhake, gråhäger och sädesärla.
Även hotade arter som duvhök, havsörn, gråtrut, silltrut, gråtrut, fjärilvråk, tornseglare, stare, brunand och storspov har observerats här.
Våtmarkerna är också viktiga livsmiljöer för dagsländor, trollsländor och andra insekter som lägger sina ägg i vattnet och har sina parnings- och jaktmiljöer här.* Därtill kommer fjärilar som amiral, tistelfjäril, aurorafjäril och mindre guldvinge som har observerats i Trolldalen.
Vattenkälla för vikingarna?
Arkeologen Björn Ambrosiani undersökte i slutet av 1960-talet murresterna på Henriksdalsberget**. Enligt honom kan det ha legat en fornborg här (800 – 1.100 e.Kr.) som ingick i vikingarnas försvar. Den kan ha varit en länk i en vårdkaskedja längst kusten eller utkikspost.
Kungen eller bönderna höll i liknande borgar en liten styrka ör att förhindra infall i bygden. Kanske våtmarkerna på Henriksdalsberget användes för dricksvatten och matlagning.
Vattenkälla för betesdjur
2014 genomförde Stockholms Läns Museum en arkeologisk undersökning av murresterna inför Nackas projektering av Trolldalen och Henriksdal för bostäder. Museet kunde inte hitta belägg för en fornborg.***
Däremot antar man att murresterna är kvar från en inhängnad för betesdjur från 1700- eller 1800-talet som syns på kartor. Oftast ingick tidigare nämnda kärret i inhängnaden. Så kanske den var vattenkälla för betesdjuren också.
………………………..
* WWF: Den levande skogsbäcken, 2011
** Björn Ambrosiani: Fornborgen på Henriksdalsberget i Nackaboken, 1967, s. 5-13
*** Anna Östling: Stensträngar och murar på
Henriksdalsberget, 2014