Tisdagens domstolsförhandling om detaljplanen för exploateringen av Ryssbergen blev så välbesökt att vi fick byta till ett större rum innan processen kunde sätta igång.
Nacka kommunfullmäktige har alltså tidigare godkänt att runt 25 % av urskogen Ryssbergen ska exploateras. De fyra borgerliga partierna och Socialdemokraterna röstade för förslaget.
Naturskyddsföreningen i Nacka, Nacka Miljövårdsråd och två boende har överklagat beslutet till Mark- och miljödomstolen. Förhandlingarna hölls i tisdags i Nacka tingsrätt.
Redan inför förhandlingen hade många naturvänner samlats utanför lokalerna för att protestera mot exploateringen av denna unika skog mellan Vikdalen, Finntorp och Kvarnholmen. Nacka Värmdö Posten (låst artikel) bevakade också händelsen.
Kort inför förhandlingen blev det tydligt att lokalerna inte kommer räcka till. Så vi fick flytta till en större sal där boende, naturvänner, fritidspolitiker m.fl. fick tillräckligt med plats.
Formella fel under samrådet
På ena sidan tog Ronny Fors och en kollega från Naturskyddsföreningen, Jan Åman från Nacka Miljövårdsråd och den klagande privatpersonen plats. På andra sidan satt tre företrädare från Nacka kommun samt fem företrädare från Skanska, HSB och Nacka Mark & Eploatering.
Förhandlingen höll på från klockan 9:20 till runt klockan 13:00. Naturskyddsföreningen och Nacka Miljövårdsråd började framföra kritik mot genomförande av samrådet, bl.a. att detaljplanen bara ställdes ut på Nacka stadshus och inte exempelvis på biblioteket i Forum och Dieselverkstaden. Kommunen försvarade sig med att materialet fanns tillgängligt på nacka.se.
Men även där saknade Naturskyddsföreningen och Nacka Miljövårdsråd allt underlag respektive påpekade att tidigare formuleringar om negativa konsekvenser för naturen och biologiska mångfalden hade tagits bort. Miljökonsekvensbeskrivningen tog inte alls upp de negativa följderna på skogens rekreationsvärden. Osv.
Domstolsbeslut i slutet av oktober
“Domaren verkade noggrann och intresserad”, säger Ingrid Boström från Saltsjö-Boo. “Både domare och bisittare tycktes intresserade och verkade inte helt övertygade om kommunens beslut”, säger Lars-Åke Fredberg från Saltsjöqvarn.
“Jag tyckte det gick bra och att kommunen gjorde ett svagt intryck. Men så brukar det vara. Det säger inget om utgången dessvärre”, kommenterar Ronny Fors från Naturskyddsföreningen.
Beslutet lär komma i slutet av oktober 2022.