Site icon Nackanytt i Kvarnholmen Finntorp Saltsjöqvarn Finnboda Henriksdal

Ur försvunna biblioteket: Finnboda varv och fartygen som byggdes där

Finnboda varv och fartygen som byggdes där

Finnboda varv och fartygen som byggdes där

Veckans bok: Finnboda varv och fartygen som byggdes där. I väntan på att löftet om ett bibliotek på Kvarnholmen, Finnboda eller Henriksdal uppfylls, kommer jag varje vecka att presentera en bok om västra Sicklaön ur min egen samling.

Både Kvarnholmen och Henriksdalsringen hade tidigare egna bibliotek. När nya stadsdelen på Kvarnholmen marknadsfördes av KUAB och Nacka kommun lovade man ett nytt bibliotek på Kvarnis.

Recension: Finnboda varv och fartygen som byggdes där

Finnboda varv och fartygen som byggdes där gavs ut 2020 av Mikael Josephsson på Trafik-Nostalgiska Förlaget. Boken med sina 148 sidor är ett måste om du är intresserad av Finnboda varv eller bor i Finnboda hamn.

Mikael Josephson arbetade som plåtslagare på varvet åren 1974 – 1977. Under det sista arbetsåret hade han kameran i verktygslådan och kunde fotografera fritt.

1978 gjorde han tillsammans med svetsaren Hans Carlsén och historikern Arne Sundström utställningen Finnboda, arbetet och kamraterna på Stockholms stadsmuseum.

Mikael är numera pensionär och bor i Saltsjö-Boo.

6 faktaspäckade kapitel

Boken består av sex faktaspäckade kapitel som behandlar de olika skeden i varvets historia:

Boken är rikligt illustrerad med flygbilder, bilder på skeppsmodeller, byggplaner, händelser, skeppens exteriör och interiör, varvsarbetarna och varvets byggnader och arbetsmoment.

Imponerande är de historiska fotografierna på sjösättningar med hundratals och inte tusentals åskådare.

Mikael Josephson berättar även om sin egen tid som plåtslagare. “Först blev jag satt på det enklaste av alla arbeten. Att slipa bort ojämnheter från fartygsplåtar. (…) Efter arbetsdagens slut kändes armarna som kokt spagetti.”

Var kan du hitta boken?

Boken finns fortfarande att köpa på Trafik-Nostalgiska Förlaget och kostar 2022-12-01 bara 200 kronor. Även Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln m.fl. säljer boken.

Exit mobile version