Site icon Nackanytt i Kvarnholmen Finntorp Saltsjöqvarn Finnboda Henriksdal

Skapa mötesplatser för kultur & föreningar på Kvarnholmen & i Henriksdal

Idag bor 9000 pers på Kvarnholmen, Finnboda, Saltsjöqvarn och Henriksdalsberget. 2040 är vi redan 19000 pers som i en mellanstor stad. Ändå saknas bibliotek, förenings- och kulturlokaler.

Västra Sicklaön är Sveriges nya kulturella fattigstuga

Det är ungefär samma befolkningsmängd som i Oskarshamn, Kristinehamn, Nässjö, Falköping m.m. och därmed fler invånare än i Mariestad, Kiruna, Ljungby, Nynäshamn…

Samtidigt satsas inte en enda öre på förenings- och kulturlivet i den här växande stadsdelen i Nacka.

Det var bättre förr!

Henriksdalsringen fanns 1969 – 95 ett bibliotek där omtyckta Barbro Bolonássos jobbade. I Hyresgästföreningens Gula huset kunde vi hålla utställningar, föredrag och bomöten. Henriksdals fritidsgård Glada Henkan arrangerade dessutom musikfesten Henkankarnevalen innan Fryshuset tog över.

Henriksdalsberget, Nacka: Henkankarnevalen 2013

Även Kvarnholmen hade eget bibliotek. ”Varje onsdagskväll kom Henning Nyström från Gäddviken och öppnade luckorna och lånade ut böcker”, skriver Inga Björk Klevby och Christina Olsson i Kvarnholmen – vår barndoms ö. Där kan du också läsa om ungdomsgården Grottan samt ett rikt föreningsliv.

Ungdomar i Grottan på Kvarnholmen.

Men även när byggherren KUAB började marknadsföra visionen för en ny stadsdel på Kvarnholmen arrangerade de Kvarnholmens dag och lät kulturverksamheter som Magiska Trädgården verka i Disponentvillan med VM i trädhusbygge, stadsodling och badstrand. För inte att glömma Glimpse fotostudio i Makaronifabriken.

Magiska Trädgårdens playa på Kvarnholmen

Finnboda med Finnberget hade under varvstiden också ett rikt föreningsliv. Nacka sportklubb bildades och spelade ishockey och bandy på tomma potatislandet mellan Vilans skola och Finnboda. Varvsarbetarna sjöng i egen kör. På Finnberget fanns också en ungdomsgård.

Tomma löften om bibliotek på Kvarnholmen

När planprogrammet för Kvarnholmen presenterades för 10 år sedan var det stora löften om att Kvarnholmen inte skulle bli en sovstad:

…Havrekvarnen och Makaronifabriken blir kontor, kulturhus, närcentrum eller skola. Allt för att få till en dynamisk stadsdel som sjuder av liv.

KUAB på kvarnholmen.com

”Ett nytt bibliotek är planerat på Kvarnholmen och bör stå klart omkring 2020”, skriver Nacka kommun 2016 och lovar ett bibliotek på 500 kvm, kulturlokaler som ska samnyttjas med grundskolan på Kvarnholmen samt ateljéer och produktionslokaler för konstnärer.

Men 2017 skippade styrande M, L, C & Kd visionen om ett bibliotek på Kvarnholmen.

Biblioteket på Henriksdalsringen öppnade 1969 och flyttade 1971 till riktiga lokaler

Ingen vill längre kännas vid kulturlokaler på Kvarnholmen

Havrekvarnen, som just nu byggs upp igen, skulle bli någon slags kulturcentrum:

Ambitionen är att fylla de fem våningsplan med kulturalla verksamheter. Här finns utrymme för teatergrupper, designföretag, produktionsbolag och andra aktörer…

KUAB i sin broschyr, 2014

Havrekvarnen har vi sålt till Tilia Fastigheter och tillträde sker efter färdigställande av fastigheten”, svarar Jeanette Jansén på JM på mitt mail om kulturlokalerna.

”Vår ambition (…) är att hitta någon slags publik verksamhet för bottenvåningen. Det måste dock ta hänsyn till (…) ekonomiska (…) förutsättningar (…)”, svarar Tilia.

Jag skickade frågan också till Torbjörn Granberg (projektledare för Kvarnholmen på Nacka kommun) och Gunilla Grudevall Steen (Liberalerna, ordförande i Fritidsnämnden på Nacka kommun). De svarade inte alls.

Gamla Havrekvarnen på Kvarnholmen i Nacka innan den revs

Stöd till föreningar och kulturen mycket efterfrågat

Det är många grannar som har hört av sig om förenings- och kulturlivet på västra Sicklaön:

Vi är många som varit på KUAB angående detta. Det finns ett stort intresse, initiativ och idéer på Kvarnholmen.

Katrina Björk, Kvarnholmsbon

En förälder i Saltsjöqvarn påpekade att barn under 13 år inte får ta del av fritidsgårdens utbud. Hon och andra grannar vill därför starta olika barnaktiviteter. Kommunen vill dock inte sponsra med lokaler.

”Barnen i Stockholm kan söka till kollo från att de går i första klass medan våra barn i Nacka inte kan söka förren de går i fyran. Barnen i Stockholm kan också gå på kulturskolan från de är sex år medan våra barn i Nacka får vänta tills de är sju”, skriver Henkanbon Jasmine Wictorsson

Arrangörerna bakom Café Vy har sökt om Nacka kommuns kulturpeng för att hålla i kulturella aktiviteter som midsommarfirande, bouleturnering, fotbollsturnering, konserter, dans, uppträdanden, föredrag m.m. Tyvärr fick de avslag.

Midsommarfirande i Café Vys regi

Rösta på Nackalistan!
Kryssa Konstantinos Irina!

Konstantinos Irina

Om du röstar på mig i kommunalvalet 11 september och jag blir vald så kommer jag att kämpa för att Nacka kommun:

  • fixar lokaler till förenings- och kulturlivet. Om det nu är i ”potatislandet” i Finnboda, nya Havrekvarnen eller spisbrödsfabriken på Kvarnholmen eller i anslutning till fritidsgården och Gula huset på Henriksdalsringen.
  • öppnar ett stadsdelsbibliotek på Kvarnholmen, i Henriksdal eller i Finnboda.
  • ger finansiellt stöd till Café Vy och andra aktörer för att hålla i kulturella aktiviteter som vänder sig till alla åldrar.

Läs mer om frågorna jag vill driva!

Exit mobile version