Site icon Nackanytt i Kvarnholmen Finntorp Saltsjöqvarn Finnboda Henriksdal

Video: Bengt Olsen berättar om konstnärer som bodde kring Hammarby sjö

Bengt Olsen, nackaskildrare och konstnär, har hållit ett föredrag på Dieselbiblioteket i Sickla om de många konstnärerna som bodde kring Hammarby sjö i slutet av 1800-talet.

Bland dessa konstnärer fanns Carl Larsson, Elise Bergman, Per Ekström, Wilhelmina Holmgren, Victor Forssell, Gerda Kallstenius, Carl Skånberg och Henrik Krogh.

De höll till i bland annat Villa Bergshyddan på Fåfängan men också i ett lusthus i Lugnet (ungefär där Henriksdalshamnen ligger idag) och i Sickla gård.

Carl Larssons lusthus i Lugnet

Bengt Olsen tillbringade sin barndom i Alphyddan och Finntorp

Bengt Olsens föräldrar jobbade på Atlas Copco i Sickla. De bodde initialt i ett av trähusen i Alphyddan men flyttade därefter till Finntorp.

Bengt hade en lovande karriär inom hockey i sikte. Men han hamnade i en svår depression. Så småningom ledde det honom till ett liv inom folkbildning. Något han berättar om i ett program i P4 Sörmland.

Han har jobbat med folkbildning i 25 år nu där han håller föreläsningar och även skrivit tre böcker, däribland I skuggan av Atlas som berättar om Sicklas, Alphyddas och Finntorps historia.

Idag bor Bengt Olsen både i Laxne i Sörmland och i Stockholm.

Bengt Olsen berättar om konstnärer som bodde runt Hammarby sjö
Exit mobile version