Site icon Nackanytt i Kvarnholmen Finntorp Saltsjöqvarn Finnboda Henriksdal

Ur försvunna biblioteket: I skuggan av Atlas

I skuggan av Atlas - Bengt Olsen

I skuggan av Atlas - Bengt Olsen

Veckans bok: I skuggan av Atlas – en berättelse i ord och bild av Bengt Olsen. I väntan på att löftet om ett bibliotek på Kvarnholmen, Finnboda eller Henriksdal uppfylls, kommer jag varje vecka att presentera en bok om västra Sicklaön ur min egen samling.

Både Kvarnholmen och Henriksdalsringen hade tidigare egna bibliotek. När nya stadsdelen på Kvarnholmen marknadsfördes av KUAB och Nacka kommun lovade man ett nytt bibliotek på Kvarnis.

Recension: I skuggan av Atlas

I skuggan av Atlas har skrivits av Bengt Olsen. Han har jobbat med folkbildning och haft föreläsningar i konsthistoria under 25 år.

Bengts föräldrar arbetade på Atlas Copco. Först bodde familjen i ett av trähusen i Alphyddan. Därefter flyttade de till Finntorp.

Kärnan i boken är Bengts egna minnen och erfarenheter. Det kompletterade han med intervjuer med tidsvittnen över en kaffe i Dieselverkstaden samt insamling av fakta från böcker och tidskrifter i olika arkiv. Bland de intervjuade finns Kerstin Hagman vars familj grundade Alphyddan och Sven Hedlund, som är uppvuxen i Finntorp.

Bengt Olsen är också bildkonstnär. Så målningen på omslaget är ett barndomsminne från Karlssons affär som låg nedanför Svindersberg mellan Alphyddan och Finntorp.

Karin Gyllander på Radio Nacka har intervjuat Bengt Olsen om boken.

Spännande berättelser

Boken har 118 sidor i liggande A4-format. Den inleds med en ekonomisk karta från början av 1900-talet – geografin känns igen men ovant att se den utan bebyggelsen i på Henriksdalsberget, Finnboda, Alphyddan och Finntorp.

I grunden handlar I skuggan av Atlas om Alphyddans, Finntorps och delvis Sicklas historia från slutet av 1800-talet till 1970-talet med fokus på de sista 20 åren.

Huvudkapitlen är:

Berättelserna är illustrerade med gamla fotografier, teckningar och kartor. Jag gillar författarens karta över de olika trähusen som en gång i tiden låg norr om Värmdövägen innan Värmdöleden drogs.

Var du kan hitta boken?

Jag köpte I skuggan av Atlas på AdLibris. Men den verkar också finnas på Bokus och på Akademibokhandeln samt på biblioteken.

Exit mobile version