Site icon Nackanytt i Kvarnholmen Finntorp Saltsjöqvarn Finnboda Henriksdal

Svårt bygga hiss för seniorerna intill nytt bostadshus på Finnboda varvsväg

Engelbrekt Utveckling har tidigare ansökt om att bygga 30-40 lägenheter på Finnboda varvsväg samt en allmänt tillgänglig hiss mellan gatuplan och seniorbostäderna intill Danvikshem. Tjänstemännen ser dock svårigheter.

De nästan 400 seniorerna i seniorhuset och brf Finnboda Trädgårdar har i åratal engagerat sig för en bättre förbindelse mellan berget och Finnboda nedanför.

Först såg det så ut som att alla partier i Nacka kommunfullmäktige vill ha en hiss men sedan blev det tydligt att Moderaterna (och därmed automatiskt C, L och KD) inte längre är med på noterna.

Hissen aktuell igen under valrörelsen 2022

I valrörelsen hösten 2022 dök hissfrågan upp igen. Nackalistan och Socialdemokraterna lovade kämpa för en hiss om det blir en ny majoritet i Nacka kommunfullmäktige.

Även Moderaterna gick ut med ett flygblad där de lovade att hissen blir av om Engelbrekt Utveckling får bygga bostäder på Finnboda varvsväg.

Det blev en ny majoritet i Nacka kommunfullmäktige men i sista sekunden bytte Miljöpartiet läger och därmed sprack en möjlig majoritet för hissen.

Nackalistan har efter valet lämnat in en ny motion om att starta en ny utredning av möjlig placering och finansiering av hissen, inklusive alternativet som Engelbrekt Utveckling föreslår. Motionen har ännu inte behandlats.

Tjänstemännens tveksamma till hiss på Finnboda varvsväg

Norra delen av Finnbodaberget, alltså berget där Danvikshem, seniorhuset och brf Finnboda Trädgårdar ligger på, omfattas av bland annat strandskydd och ett riksintresse för Stockholms inlopp. Tjänstemännen vid Nacka kommun tycker därför inte att en sådan hiss kan byggas här.

Andra hinder som de ser är att

Klicka här för att ta del av kommunens handlingar i frågan…

Finnbodaberget

Exit mobile version