2 miljarder går till utredning av Östra länken – en motorväg via Finnboda, Henriksdalsberget & Svindersviken?

Vackra Svindersviken - snart med en påfartsramp till Södra Länken?

Regeringen meddelade i veckan att 2 miljarder kronor anslås till att utreda motorvägsprojektet Östra länken eller Östra förbindelsen som kan påverka oss som bor på Danvikshem, i Finnboda och på Henriksdalsberget, eller använder Svindersviken för rekreation och som hamn.

Mest troligt är att Östra länken går i en tunnel under Saltsjön, under eller genom Finnbodaberget där Danvikshem står på, under Finnboda förskola och skogen på Henriksdalsberget samt kommer ut i Svindersviken för att via en ramp kopplas ihop med Södra länken.

De borgerliga partierna som förespråkar en utbyggnad av motorvägar är glada. “Med den östliga förbindelsen skulle det äntligen finnas en komplett ringled runt Stockholm”, säger Sten Nordin (moderaterna), kommunstyrelsens ordförande i Stockholms stad.

Miljörörelsen, som efter stora protester från allmänheten lyckades stoppa Dennispaketet, säger att en ny motorväg kommer att skapa ännu mer trafik. Dessutom “att bygga motorvägar när vi så tydligt vet hur det ser ut för klimatfrågan”, säger Daniel Helldén (miljöpartiet).

Möjliga konsekvenser för oss i Finnboda, Henriksdalsberget och Danvikshem

De möjliga konsekvenserna av att Östra länken dras via Västra Sicklaön har jag redan redovisat tidigare:

  • Studentboendet som planeras på tomten mellan Danvikshem och Saltsjön kommer att behöva ge plats åt eventuella arbeten med att bygga en tunnel under Danvikshem. Därefter kan man kanske ha en mer permanent bebyggelse där.
  • Boende på Danvikshem och i Finnboda kommer i flera år att utsättas för störande buller från sprängningar. Kanske i anslutning till de andra byggprojekten som är planerade på Finnbodaberget?
  • Finnboda förskola och studentboendet mellan Danvikshem och Finnboda kommer att behöva flytta på sig. Men mer permanent bebyggelse kan komma efter.
  • Skogen på Henriksdalsberget (Trolldalen) kan ryka.
  • Boende på Henriksdalsberget kommer att utsättas för störande buller från sprängningar. Husen kan ta skada ungefär som när reningsverket byggdes ut.
  • Båtklubbarna i Svindersviken kommer att behöva flytta på sig.
  • Bullret från Värmdövägen kommer i rekreationsområdet Svindersviken att få sällskap av buller från rampen som kopplar ihop Östra länken och Södra länken. Kanske an kan gräva ned rampen eller ha en ful inbyggd ramp?
Vackra Svindersviken - snart med en påfartsramp till Södra Länken?
Vackra Svindersviken – snart med en påfartsramp till Södra Länken?

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: