Bostadsområdet Saltsjöqvarn eller Saltsjökvarn i Nacka mellan Hästholmsvägen, Finnbodavägen och Saltsjön omfattar även Danviks Hospital, Boule & Berså, Elite Hotel Marina Tower, salong Aura, lunchstället Danviks Sushi Center och Mannagrynstorget.
Gusta Vasa gav 1551 order om att få bort fattiga och sjuka från Riddarholmen och den inre staden, eftersom de spred ”en mechtig ondh stanck”. Då inrättades Danviks Hospital som i mer än tvåhundra år skulle förbli stadens enda inrättning för kropps- och sinnessjuka.
Danviks kvarn vid bäcken mellan Hammarby sjö och Saltsjön, Hammarby, Järla, Sickla, Skuru och Duvnäs egendomar lades under Danvikens ledning för att klara av det finansiella.
Danvikens hospital
Den äldsta huvudbyggnaden var byggd som en kyrksal med sjuksalar i sidoskeppen. Vård och guds ord gick alltså hand i hand. Ursprungligen skulle personer med spetälska vårdas här, men den blev aldrig någon folksjukdom i Sverige. Hospitalet öppnades istället för fattiga och åldriga. Sinnessjuka och veneriskt smittade tillkom därefter. 1718-25 iordningställdes en ny huvudbyggnad med kyrka som ritades av arkitekten Göran Adelcrantz. Läs mer om Danvikens hospital…
När Danvikshem hade byggts klart 1915 började gamla huvudbyggnaden användas som magasin för gammal byggnadsmateriel samt lokal för ett marmorsliperi, ett metallgjuteri och Sommelius oljeduksfabrik. På senare år användes den av krogen Boule & Berså och Klubb Latin Kulta. Annars var den rätt fallfärdig.
Danvikens Hospital har 2007 blivit föremål för nutida konst i form av Annex Hospitalis – en 1:10 modell av byggnaden, som vid Hammarby ArtPort användes som utställningsrum.
Hospitalet har fasadrenoverats av NCC och det finns planer på att byggnaden ska inhysa conciergelägenheter och kanske tom en restaurang.
Barockparken
Det är troligt att det finns gamla kulturlager i parken utanför Danvikens hospital. Parken intill sjukhuset har under åren genomgått flera omvandlingar. På 1700-talet bestod parken av sju kvarter i geometriska former.
Troligtvis odlade man där olika köksväxter och hade en del låga planteringar. I slutet av 1800-talet fanns istället slingrande grusgångar och friväxande rhododendronsnår. På en av gräsytorna fanns också en perennplantering. På 1960-talet planterades de lindar som finns kvar i dag. >> Läs mer om barockparkens återställning…
Saltsjöqvarn
1888 köpte firman Holmberg & Möller ett markområde av Danvikens hospital för att ett år senare bygga en modern, ångdriven kvarnanläggning i tegel för förmalning av spannmål. Kvarnen fick snabbt namnet Saltsjöqvarn. Där inrättades även ett kvarnlaboratorium och en mannagrynskvarn 1923.
1916 övergick man från ångdrift till eldrift. Mjölprodukterna marknadsfördes under namnet Kejsarkronan. Kungsörnen AB lade ner kvarnen 1989 och rev en stor del av magasinbyggnaderna.
NCC bygger 450 lägenheter
Därefter höll Saltsjöqvarn på att förfalla och blev någon slags duvslott. Det fanns också planer på att öppna ett vikingamuseum här. Men området förvärvades istället av NCC som fram till 2010 byggde 450 lägenheter. De första lägenheterna blev inflyttningsklara 2010.
Här ingår Brf Inloppet (ett grönt hus med 27 lägenheter som är granne med Danvikens dårhus), Brf Mjölnaren (ett gulrött hus med 26 lägenheter vid Mannagrynstorget), Brf Saltsjöqvarn 1 (170 lägenheter i fyra punktlus och ett lamellhus kring en gemensam gård), Brf Utsikten 1 och Utsikten 2 (två gröna hus med 46 respektive 65 lägenheter Saltsjöqvarnsbacken), Brf Västra hamnplan (29 lägenheter i huset mellan kvarnen och hospitalet) och Brf Västra Saltsjön (38 lägenheter i huset på kajen) och Brf Östra Saltsjön (35 lägenheter i andra huset på kajen).
Samtidigt renoverades mannagrynskvarnen som idag bildar ett intressant bostadshus tillsammans med övriga bostadshus på Mannagrynstorget. Tornet är en lägenhet på sex våningar.
Även stora kvarnen har fasadrenoverats och invändigt byggts om till Elite Hotel Marina Tower med bar, restaurang, uteservering och wellnessavdelning. I huset finns också Brf Stora Kvarnen med 23 lägenheter.
Danvikstrand
Bostadsområdet Danvikstrand består av fem hus: det avrundade röda punkthuset mellan Goman-huset och Danvikshem, de två blå/vita respektive grön/vita kajhusen mellan Goman-huset och Danvikens dårhus, samt de två ljusgula husen utmed Finnbodavägen.
Husen var inflyttningsklara 2004 – 2006, uppfördes av JM och ritades av Cinnober Arkitekter (dagens Mondo Arkitekter). Husen förvaltas av Brf Hamninloppet och Brf Danviksblick.
Namnet känns påhittat men har faktiskt använts i gammal litteratur också.
Kajen
Nedanför Saltsjöqvarn och Danvikstrand finns en kaj med planteringar och sittmöjligheter, däribland Anna Berglinds lysande bänkar, och M/S Ballerinas brygga. Hjärnan bakom kajen är landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson som också stod för vågmönstret mellan trädäck och hus.
”Saltsjöqvarns kaj är vackert stenlagd och bitvis kantad av en bred träbrygga. Här solar kvarterets folk i egna stolar men den gästande flanören kan slå sig ner på någon av bryggans breda bänkar och njuta av utsikten”, skrev Margaretha Schön SvD.
Kända ansikten
I området bor komikern David Batra med frun Anna Kinberg Batra (moderat riksdagsledamot), målarna Madeleine Pyk och Anna Wirman, fiskeexperten William Moberg-Faulds, moderata politikern Linda Norberg och folkpartisten Lennart Nilsson (Nacka kommunfullmäktige).
Infrastruktur
I Saltsjöqvarn finns färgbutiken Caparol, frisörsalongen Aura, caféet Socker & Salt, kinakrogen Grand Palace, Sturebadets hamam, Elite Hotel Marina Tower och sommarstället Boule & Berså. På promenadavstånd finns DanvikCenter med vårdcentral, Danviks Hälsoforum, restaurangen Active Catering, en servicebutik samt flera privata vårdgivare. En restaurang är planerad i anrika Danvikens Hospital.
Kajen trafikeras av M/S Emelie (Lumabryggan – Nybroviken), M/S Ballerina och M/S Kanholmen (Nacka strand – Nybroviken) och buss 53.
Haka på!
Kajen och barockparken inbjuder till att ta plats och njuta av utsikten över inloppet respektive Danvikskanalen. Härifrån kan du också gärna ta båten mot Hammarby sjöstad, Lidingö, Nacka strand och Nybroviken.
Spela boule på Boule & Berså, ta en fika på Socker & Salt, ät en lyxig middag på Elite Hotel Marina Tower, ta ett glas i hotellets Saltsjöbar på sommaren, eller varför inte hamam på Sturebadet.
Prata med Saltsjöqvarns Samfällighetsförening.
Hej! Jag undrar vad som händer med Danikens hospital? Under våren har det varit full aktivitet, och vi grannar hoppades att ombyggnaden äntligen skulle kunna bli färdigt snart. Takläggare var under sommaren i full gång med att lägga ny papp och plåt. Nu, sedan en månad tillbaka, har inget arbete på taket förekommit. Taket är halvfärdigt. Det kan inte vara bra inför höstens alla regn… Även de utländska arbetarna inomhus har försvunnit.. Hela ombyggnaden står still igen…
Hospitalet har stort kulturhistoriskt värde. Man oroas av detta lågbudgetbygge.
Varför drabbas bygget så ofta av långa avbrott? Var finns information om planerna för hospitalet? Finns det någon på kommunen, som tar ansvar för att bygget ska kunna ros i land?
Med vänlig hälsning
Stig Jureen
Närmaste granne
Riv inte Henriksborg!
Byggnaden ger karaktär till vårt område.
Om höghus ska byggas, bygg på ledig tomt.
Bevara vårt kulturarv!
Kerstin
Ja hu jedamej Pär, det finns lite galen spetälska i väggarna…
Ha en fin helg!
/Malin
Ping: Danvikens Hospital har sålts till bostadsförening | vastrasicklao.se – din guide till västra sicklaön
Ping: Inga planer för Vilans kyrkogård | vastrasicklao.se – din guide till västra sicklaön
Ping: Stadsmuseet hämtar målning om issågning på Hammarby sjö ur gömmorna | vastrasicklao.se – din guide till västra sicklaön
Ping: Olaglig trädfällning vid Danvikens hospital | vastrasicklao.se – din guide till västra sicklaön
Ping: Saltsjöqvarn har blivit pepparkakshus | vastrasicklao.se – din guide till västra sicklaön