Utomhuskonst

Henriksdalsberget

Torso eller Donna av Lena Kriström Kulin på Henriksdalsbergets innergård

Torso. På innergården står ”Torso” som skapades 1984 av Lena Kriström Kulin. Skulpturen är gjord av betong och väger c:a en ton. Läs mer…

Lars Kleen, som bor vid Henriksborg och har där även sin ateljé, fick i uppdrag att ta fram en skulptur med placering på klipphyllan nedanför Henriksdalsberget, parallellt med Henriksdalsbacken och strax efter korsningen Henriksdalsbacken, Danvikshemsvägen och Kvarnholmsvägen. Vet någon hur det gick med skulpturen?

Kattfigur av Lissy Boesen i valvet på Henriksdalsberget

Sittande och stående katter. Vid ingången till innergården från platån finns två runda “varma” kattfigurer – en sittande och en liggande. Konstnären heter Lissy Boesen. En bild på en av katterna ser du högst upp på sidan. Läs mer…

Skulpturgruppen Tid och Rum på Henriksdalsbergets torg

Tid och rum. På platån framför ICA Nära Henriksdal står ”Tid och rum” i huggen granit. Skulpturen består av ett antal stenblock placerade i en långsamt böljande cirkelrörelse, som avslutas – eller tvärtom – börjar med klassiskt formade portaler. Figurgruppen har skapats av Mats Olofgörs och Beth Laurins. En elak röst kallade figurgruppen för Stonehenge.

Rondellhund på Kvarnholmsvägen nedanför Henriksdalsberget

Rondellhundar. I rondellen på Hästholmsvägen som leder till Henriksdalsberget har s.k. rondellhundar dykt upp. Den första rondellhunden var skulpturen “Cirkulation II” av Stina Opitz, en vit hund av betong, som sedan 26 mars 2006 förskönade den nyanlagda Nygårdsrondellen nära Biltema i Tornby i Linköping. Den här konstformen har sedan dess spridit sig i hela riket. Rondellhundarna är nu borttagna.

Danvikshem

Skulpturen Ornithos av Arne Lundell på Seniorhusets innergård

Ornithos. På Seniorhusets gård finns skulpturen ”Ornithos” i granit av Arne Lundell. Skulpturen donerades 1991 av två av Seniorhusets invånare, Ewy och Karl-Erik Jelkstedt.

Danvikens Hospital har 2007 blivit föremål för nutida konst i form av Annex Hospitalis – en 1:10 modell av byggnaden, som vid Hammarby ArtPort användes som utställningsrum. Läs mer…

Finnboda varv

Båtprobell utanför möbelbutiken Fogia i Finnboda

Båtpropell. Vid ingången till möbelbutiken Fogia vid Finnboda varv finns en skulptur gjord av en slipad skeppspropell som påminner om områdets historia. Det är HSB:s inflyttningspresent till Fogia.

På torget mellan Hamnkontoret och snickeriet har man skapat en upphöjd yta med metallplattorna från gamla svetshallen (“Docklands”).

Hästar av Aline Magnusson i Finnboda park

För övrigt bör man nämna att trädgårdsarkitekten Lars Mauritz Fabian Hammarberg är född i Finnboda (1871). Mellan 1906 och 1936 var han Stockholms stadsträdgårdsmästare.

I Finnboda park finns en hästgrupp av Aline Magnusson. Läs mer…

DanvikCenter
Vattenbärare på DanvikCenters innergård

På den famnformade byggnadens innergård finns en brunn. I mitten befinner sig skulpturen av kvinnlig vattenbärare

.

Henriksborg, Saltsjöqvarn & Danvikstrand

Här hade stenhuggaren Volke Didriksson sin ateljé, där stenhuggaren Göran Lange jobbade.

Thorbjörn Anderson är hjärnan bakom vågmönstret på kajen vid Saltsjöqvarn. Den består av många hundra stenar som kapades i hörnen.

Lysande bänkar vid Danvikstrand

De lysande bänkarna vid Danvikstrand har gjorts av konstnären Anna Berglind. Läs mer…

Kvarnholmen

På kajen framför Qvarnen Tre Kronor står en färgglad kvinnofigur av metall. Konstnären Timo Solin har nämligen en sin ateljé i kvarnen. Läs mer…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: