Finnberget i Nacka byggdes för varvets arbetare

Innergården på Finnberget

Finnberget i Nacka är ett bostadsområde med 580 invånare i brf Finnberget & brf Saltsjöhöjden. Det byggdes ursprungligen för varvets personal. Här låg också Finnberget Pizzeria tidigare.

Finnbergets historia

Berget var helt obebyggt fram till slutet 1800-talet. På kartor kallas berget ofta för Östra Platsen.

Fingerborg från medeltidsgrav mellan Kvarnholmen och Finnberget

När man byggde Hästholmsbron på 1920-talet hittade man en medeltidsgrav på Finnberget mot Kvarnholmen. I  graven fanns inte bara ett människoskelett utan även järnspikar, järnnitar, en fingerborg av brons, kanonkulor av järn, slagg- och tegelfragment samt föremål av sten och lera.

En arbetarfamilj från Gäddvikens superforsfatfabrik anlade i slutet av 1800-talet ett litet trädgårdsland på Östra Platsen. Terrasseringar och fruktträd syns ännu idag på Finnberget ovanför Finnbergstunneln. Superfosfatfabriken hade också en en skorstens på berget varför marken fick saneras för ett tag sedan.

Superfosfatfabriken i Gäddviken med obebodda Finnberget i bakgrunden

Under Finnboda varfs gamla dagar kallades berget för Skatberget efter skatvillan som låg i branten mot varvet.

Lamell- och stjärnhus

Dagens bostäder på Finnbergsvägen 2-52 byggdes mellan 1948 och 1949 som flerbostadshus åt Finnboda varvets arbetare och tjänstemän. I samband med byggnationen började man också kalla bostadsområdet för Finnberget.

Namnen Finnboda och Finnberget har antagligen sitt ursprung i Kvarnholmens gamla namn Finnsön som i sin tur uppkom från de finländare som under Medeltiden hade sjöbodar, upplagsplatser och hamn för finnskutor på Kvarnholmen och på stranden nedanför Finnboda.

Lamell- och stjärnhusen på Finnberget ritades av arkitekterna Tore och Erik Ahlsén som även ritade Henriksdalsringen och Vilans skola. I mitten av 1950-talet byggdes även huset på Finnbergsvägen 54-60 som ännu idag kallas av många boenden för nybygget.

Vykort med Finnbergets innergård på 1950-talet
Vykort med Finnbergets innergård på 1950-talet

På den tiden drevs en förskola i en av lägenheterna. Det fanns även frisörsalong, bageri med café och ungdomsgård.

1969 sålde Finnboda varv personalbostäderna till Kooperativa Förbudet som hade ett kafferosteri vid Gäddviken nedanför berget. KF i sin tur ville sälja fastigheten vidare 1985 till två privatpersoner trots de boendes protester. Ganska snart såldes fastigheten vidare till Byggnads AB Henry Ståhl.

Falurött hus på Finnberget med utsikt över Saltsjön
Falurött hus på Finnberget med utsikt över Saltsjön

Brf Finnberget och brf Saltsjöhöjden

På berget finns det två bostadsrättsföreningar. Brf Finnberget bildades 2003 och består av sex hus med totalt 226 lägenheter, de flesta bostadsrätter. I brf Finnberget ingår också sju lokaler och två affärslokaler.

Brf Saltsjöhöjden 1 bildades 2003 i de fyra punkthusen som JM byggde 2003-2004. I bostadsrättsföreningen ingår 74 bostadsrätter.

Saltsjöhöjden på Finnberget sedd från Trolldalen på Henriksdalsberget
Saltsjöhöjden på Finnberget sedd från Trolldalen på Henriksdalsberget

Finnbergets luftvärnsställning

Under beredskapsåren 1939 till 1945 byggdes en luftvärnsställning på Finnberget med uppgiften att försvara Finnboda varv som låg nedanför. Anläggningen bestod av ett tiotal värn, pjäsplatser och ammunitionsbunker. Nedanför fanns en strålkastarkompani.

Ammunitionsbunkern finns kvar idag och har förseglats. Två pjäsplatser har gjorts om till grillplatser.

Luftvärnet på Finnberget i Nacka
Luftvärnet på Finnberget

Kända ansikten på Finnberget

Här bodde tidigare filmaren och fotografen Gustaf Mandahl (1929-2012), frimärkesgravören och Evert Taube-vännen Stig Åsberg (1968-1968), Marita Iivonen som blev världsmästare i dragspel och Alexander Holmgren som har skrivit ett flertal barnböcker och böcker om ledarskap.

Frimärkesgravören Stig Åsberg i sin lägenhet på Finnberget, Finnboda varf syns i bakgrunden
Frimärkesgravören Stig Åsberg i sin lägenhet på Finnberget, Finnboda varf syns i bakgrunden

Ännu idag bor här kokboksförfattaren Birgitta Andrews som bland annat sammanställde KF:s Vår kokbok, tenoren  Daniel Johansson och sopranen Frida Johansson.

Nyheter om Finnberget

Här hittar du de senaste nyheterna om Finnberget och Finnboda. Klicka knappen “Läs alla nyheter” för att få hela västra Sicklaöns nyhetsarkiv:

Prenumerera även på nyhetsbrevet som kommer med färska nyheter några gånger i månaden via e-mail.

Vad finns det på Finnberget?

Här låg länge Finnberget Pizzeria som under en tid även serverade sushi och en minilivs med det allra nödvändigaste.

Idag går eller åker de flesta grannar till Finnboda, Kvarnholmen eller Henriksdalsberget för att handla på COOP eller ICA. Där finns det också ett tiotal restauranger, pizzerior och cafeer. De närmaste gymmen finns i Finnboda och Kvarnholmen (STC) och i DanvikCenter (Danviks Hälsoforum).

Ett trevligt inslag på berget var alltid caféet för dagslediga som Anna-Stina Gustavsson och Karin Persson har instiftat. Sedan 1975 har bostadsområdet också ett korplag som Kent Åkesson håller i.

Bland skolorna i trakten kan nämnas Vilans skola och förskola som har vunnit i Vi i femman, Finnboda förskola, Henriksdals förskola, Ebba Brahe skolan och Alexanderskolan på Kvarnholmen.

Läs mer om läkare, tandläkare, apotek & annan vård nära Finnberget

Natur på gångavstånd: Skatberget & Trolldalen

Finnberget 58 meter över havet bjuder på fantastiska utsikter mot Djurgården, Kvarnholmen, Ryssbergen, Svindersviken, Trolldalen, Finnboda och Danvikshem.

I branten mot syd och väst ligger naturområdet Skatberget som har fått sitt namn efter villan som låg i branten mot Finnboda. Här finns det gamla tallar och ekar, ett rikt insektliv, ugglor och kopparödlor. Dessutom äppel- och krikonträd på en äldre terrassering. Kommunen vill exploatera naturområdets södra del.

Mittemot på Henriksdalsberget ligger naturområdet Trolldalen med fina promenadstigar, träkojor som barnen bygger och över 50 rödlistade och fridlysta arter. Kommunen vill exploatera runt hälften av den skogstäckta delen av Trolldalen.

Utsikt från Henriksdalsberget mot Skatberget / sydvästra Finnberget
Utsikt från Henriksdalsberget mot Skatberget / sydvästra Finnberget med arbetarbostäderna nedanför

Engagera dig i Finnbergets framtid!

Nacka kommun vill förvandla kommundelen västra Sicklaön inklusive Finnberget till tät stad som innebär att naturområden som Skatberget på södra Finnberget, Trolldalen på Henriksdalsberget och Ryssbergen mittemot Kvarnholmen kommer exploateras. Befolkningen på Finnberget och i Gäddviken nedanför ska öka från dagens c:a 580 invånare till närmast 4.000 invånare. Läs mer om planerna för södra Finnberget…

Konstantin Irina (Saltsjöqvarn) och Malena Engström (Finnberget) engagerar sig för områdets natur, barn, kommunikationer och kultur
Konstantin Irina (Saltsjöqvarn) och Malena Engström (Finnberget) engagerar sig för områdets natur, barn, kommunikationer och kultur

Moderaterna och Nackalistan stört på Finnberget

I valdistriktet västra Kvarnholmen inklusive Finnberget och Gäddviken blev Moderaterna störst med 27,8 % av rösterna (28,2 % 2018) i kommunalvalet 2022. Nackalistan låg i täten med 21,8 % (7,1 % 2018). Flest personröster fick Konstantinos Irina med 122.

Valresultat kommunalvalet 2022 västra Kvarnholmen och Finnberget i Nacka

Karta på Finnberget

Nedanför hittar du en aktuell karta över Finnberget i Nacka:

4 reaktioner till “Finnberget i Nacka byggdes för varvets arbetare”

 1. I huset närmast f.d varvet gick jag i 1:a klass i en lägenhet på entre’ planet. Året var 1965. Kul att läsa att Jan Zander gick där redan 1955. Det kom en lekskola på Finnberget som det hette då innan jag började grundskolan men jag fick aldrig där.
  Vi gick till kondiset som låg i gaveln till nästa gårdslänga för att äta lunch.
  De flesta av mina klasskamrater hade finska föräldrar, papporna arbetade på Finnboda varv.
  Sen blev det Vilans gamla träskola som jag gick till 4:e klass, sista året för skolan som las ner, revs och nya Vilans skola byggdes.
  Jag bodde i ett av trähus i Gäddviken och det fanns flera trapplängor en bit bort upp till Finnberget.
  Pappa jobbade som snickare på fosfatfabriken i Gäddviken.
  //Ronnie A

 2. Jag känner inte till någon förskola i en lägenhet under den tid jag bodde på Finnberget (1948-1961). Därför tror jag följande beskrivning är mer korrekt:
  Den förskola som nämns, och som var inrymd i en lägenhet (i port Nr 52), var i själva verket ett klassrum för dem som gick i första klass i folkskolan. Jag började själv i första klass där år 1955. När det sedan blev dags för andra klass fick man gå i Vilans gamla skola nedanför Danvikshem. Där gick man till och med sjätte klass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: