Danvikshem och Finnbodaberget

Vykort visar Danvikshem sett från Saltsjön

Vid slutet av 1800-talet var Danvikens hospital i dåligt skick. Dessutom skulle Danvikskanalen grävas som i sin tur skulle sätta stora delar av hospitalets mak och byggnader under vatten. Alltså byggdes 1915 Danvikshem enligt ritningar av arkitekten Aron Johansson för 300 pensionärer. Det är idag ett servicehus för äldrevård med såväl helinackordering som sjukhem för somatiskt långtidssjuka.

Annonsera här på bloggen

Danvikshems huvudingång sett från Danvikshemsvägen

Hemmet finansierades fram till 1963 delvis med en avgift som alla från utrikes ort anlöpande fartyg till Stockholms hamn fick erlägga till hospitalet – Danvikspenning. Därtill tillkom fram till 1970-talet tullavgifter. Idag står hemmet under statlig insyn. De boende kommer företrädesvis från Stockholm och Nacka.

Här finns det restaurang, tandläkare, simmhall, minilivs, ett litet museum och bibliotek.

Seniorhuset
Danvikshem och seniorhuset bakom sedda från Finnberget

Seniorhuset på Finnbodaberget byggdes 1989-90 som ett komplement till Danvikshem. Tryggheten i boendet var en viktig faktor. Tillgång till Danvikshems matsal, bibliotek m.m., klubbhuset med badanläggning och gymnastiksal samt hobby- och klubblokaler blev garantier för ett komplett bokoncept för seniorboende. År 2005 köpte HSB Seniorhuset av Danvikshem. Ett 20-tal aktiviteter drivs av de boende och koordineras av Finnbodabergets Boendeförening. >> Läs mer om seniorhuset.

Danvikshems kyrka
Danvikshem kyrka

Kyrkan, som är inbakad i Danvikshems äldreboende, uppfördes 1915 samtidigt som hemmet. Även här heter arkitekten Aron Johansson. Kyrkan är byggd i jugendstil med mörkbonad furu och väggar i vit puts. Bland kyrkans inventarier finns ett antal s.k. predella-dörrar som visar S:ta Klara, S:ta Ortolana och S:ta Agnes; Jungfru Maria och Jesusbarnet; S:t Gregorii mässa; och på den sista S:t Franciscus stigmatisering. >> Läs mer om kyrkan…

Vid ingången till kyrkan finns också glasvitriner med föremål från hospitalets historia och väggmålningar på samma tema.

Danvikens begravningsplats

Kyrkogården mellan Vilans skola, Danvikshem och Finnboda invigdes 1834 och tillhörde Danvikens hospital. Man antog att den användes som begravningsplats för fattiga och sjuka som dog på Danvikens hospital. Men det går varken att bekräfta eller dementera. Kyrkoboken förblir nämligen försvunnen.

Ödekyrkogården bakom Vilans skola

Faktum är att de flesta gravar är från 1800-talet och några från början av 1900. Här ligger bland annat kyrkoherden Gustav Hammarstedt och köpmannen Jacob Adolf Hägg. ”Man kan säga att det var tjänstemän som hade anknytning till stiftelsen Danvikens hospital, som fick begravas där. Det var hospitalets egen kyrkogård”, säger Per-Åke Herrström till Nacka Värmdö Posten. Efter 1915 har kyrkogården inte använts alls med undantag för en sista begravning som ägde rum 1956 för en person som ville ligga i sin familjegrav.

Begravningsplaten är dock inte bara ett stycke kulturhistoria med sina övergivna gravstenar och rostiga kors. Här finns även många träd – hästkastanj, alm, skogslönn, lind, ask, thuja och ädelgranar. Tillsammans utgör de en mycket magisk plats. Läs mer om kyrkogården…

Magnoliaträd
Tora Dahls magnolia

Vid Danvikshemmets fot invid ingången till Vilans skola planterades en magnolia till minnet av författarinan Tora Dahl som gick i denna skolas föregångare. Hon skildrar sin skolgång i sina autobiografiska böcker. 1979 fick hon det årliga Magnoliapriset av Sofia Hembygdsförening. Vilans skola håller en årligt magnoliafest, Tora till ära.

Sommaren 2010 skövlades magnoliaträdet av vandaler, men jag planterade tillsammans med Nacka hembygdsförening en ny magnolia våren 2011.

Kända ansikten
Frimärke visar Magda Juhlin

Förattarinnan Tora Dahl är uppvuxen i Henriksdal. Magda Juhlin, tvåfaldig olympisk mästarinnan i konståkning, bodde på Danvikshem. Det finns också rykten om att fotbollslegenden Lennart Skoglunds far Josef (“Jocke”) ska ha jobbat som trädgårdsmästare på Danvikshem.

HAKA PÅ!

Höstpromenera i den magiska kyrkogården bakom Vilans skola. Titta även förbi magnoliaträdet i anslutning till Vilans skola och lukta på dess blommor. Njut av utsikten från Danvikshem mot Saltsjön. Danvikshems och seniorboendets innergårdar samt trädpartin mellan Finnbodaberget och Finnboda bjuder på lugn.

En blick på Danvikshem, dårhuset och Danviks hospitalets gamla huvudbyggnad påminner dig om gamla tider. Danvikshems jugend-inspirerade kyrka, bibliotek och restaurang är kanske något för dig.

5 reaktioner till “Danvikshem och Finnbodaberget”

  1. Idag ifrån klockan 12 invigning av danvikshems nya slottsbod!!!! Ingela

  2. Ja Suzanne Norling heter på facebook Suzannes konstiga verk! Otroligt duktig börjar flytta in nu i helgen öppning tisdag 2/9!

  3. Hej! Till veckan kommer en duktig och prisad florist överta danvikshems kiosk…ja lovar detta kommer bli så kul att följa! Kommer att ha en hel del närproducerade produkter! Väl värt ett besök! Hade en gång sin verksamhet i en gammal lada vid mölnvik var med i Nacka värmdöposten då vid flera tillfällen! Ingela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: