TV, film och fotografi

Här hittar du några exempel på tv-, film- och fotofolk som har bott i området, samt produktioner som har spelats in på Västra Sicklaön.

Henriksdalsberget
Fotografen Ulla Lemberg är en av många kända ansikten som har bott eller bor på Henriksdalsberget

Ulla Lemberg är en av Sveriges första kvinnliga pressfotografer. Hon har arbetat med fotografi i över 40 år. Ulla har flyttat tillbaka till Henkan efter några år i Järla. Läs mer…

Robert Gustafsson, känd komiker, har bott på Henriksdalsberget 1984/85 hos systrarna i Maria Magdalena-klostret. Så otroligt det än låter.

Emil Mkrttchian är en ung filmregissör som 2010 vann tre priser på Los Angeles Movie Awards med sin film Spaceship. Läs mer…

Jonas Embring var tidigare engagerad fritidsledare på fritidsgården Glada Henkan

Jonas Embring var fritidsledare på Henkans fritidsgård. Men annars är han mer känd som regissör. Bland hans verk finns “Slå tillbaka” som 2006 fick utmärkelsen “Bästa film” på tyska filmfestivalen “Sehnsüchte”. Även “En spritsaga” har varit lika framgångsrik. Läs mer om Jonas…

“Mio” heter Jonas Embrings dokumentärfilm om en Henkakille som blir skickad till Sverige som barn för att tjäna ihop pengar till sin familj i Thailand. Men det går inte som föräldrarna planerat. Som 17-åring bor Mio på Henriksdalsberget, en närförort till Stockholm. Under tre år får vi följa Mio som försöker hitta rätt i ett liv med många hinder. Det här är en film om kärlek, våld & vardag. Mio producerades 2007 och visades augusti 2008 på Folkets bio.

Teddy Goitem är en regissör som bor på Henriksdalsberget. Han har specialiserat sig på reklamfilmer (bland kunderna syns Puma, kryddföretaget Santa Maria, MTV och H&M). Hans bolag heter SoEasy. Läs mer…

Johnny Kroneld, som bodde på Henriksdalsberget, var tidigare chefredaktör för ett herrmodemagazinet Dorian. Därutöver har han jobbat med film: Kortfilmen “Trapped” som fanns med i Utbildningsradions tävling “Garage” (2005), musikvideon “Electronic lover” för Ben Pauley etc.

Thomas Lee, som är uppvuxen på Henriksdalsberget, spelade in en spelfilm om ungdomar. Filmen spelades in i en lägehet på Henkan, runt om i området och utanför fritidsgården. Ungdomar från fritidsgården agerade som artister.

En lägenhet på Henriksdalsberget har använts för inspelningar av tv-såpan Skilda världar. En annan i programmet Eric & Mackan.

Kortfilmen En sval madrass med Lukas Loughran spelades in på Henriksdalsberget. Den vann på SFV-festivalen 2006.

Henriksborg, Danvikstrand och Saltsjöqvarn
Komikern David Batra är även känd för sina böcker om arga lappar i tvättstugan

David Batra ( komiker och skådespelare) bor med sambon Anna Kinberg Batra (moderat riksdagsledamot) i de nya kvarteren vid Saltsjöqvarn. Läs mer…

Kvarnholmen

I “Varning för Jönssonligan” kan man se hur gänget tar en SL-buss på Kvarnholmen samt gör ett rån på Danviksbron. Delar av TV4:s serier “Tre kronor” och “Skilda världar” spelades in på Kvarnholmen. Även delar av Big Brother spelades in här.

Idag finns kanske Sveriges största tv-studio på Kvarnholmen i det gamla baggeriet, Studio Kvarnholmen i Stream & Co:s regi. Där producerades exempelvis satirprogrammet “Fredag hela veckan”, kändisfrågetävlingen “Sing-a-long”, Röda korsets “Rädda mammorna”, tävlingsprogrammet “Stjärnor på is”, Idol, Talang, julkalendern 2010, tv-filmen Drottningoffret, tv-reklam för IKEA etc. Läs mer…

Idol gjorde nog Kvarnholmen känt i landet

På Kvarnholmen finns även kurdiska tv-station Newroz som sänder program på kurdiska till hela världen. Läs mer…

Kvarnholmens semesterförening, som bildades 1951, ägde mellan 1951 och 1980 gården på Norröra i Stockhoms norra skärgård. Där spelade man in tv-serien “Saltkråkan“.

Finnboda varv, Gäddviken & Finnberget

John Harrysson (skådespelare) jobbade på Finnboda varv fram till 1955. Han filmdebuterade i Edvin Adolphsons långfilm Begär 1946 och har medverkat i drygt 50 film och TV-produktioner.

Filmaren Gustaf Mandal lämnade ett märkligt glasföremål efter sig på Finnberget

2002 sänds Fröken Sverige-tävlingen härifrån. Även Big Brothers första säsong spelas in här. Båtsbranden i första avsnittet av Rederiet är en äkta brand vid varvet, när M/S Sally Albatros gick upp i eld 1990.

På Finnberget bodde tidigare Gustaf Mandal (även under pseudonymen Herman Dahl och Lennart Sone), som sedan 40-talet har bidragit till ett flertal filmer. Han har antingen jobbat med bild, ljud, klippning och specialeffekter. Bland de mer kända filmerna finns “Anita” i 70-talets erotikanda med Christina Lindberg och Stellan Skarsgård i huvudrollerna.

Kortfilmen Mannen med kulorna (2008) spelades in i Finnboda. Filmen har prisbelönats ett flertal gånger.

Svindersvik, Ryssbergen & Marinstaden

Intressant är kanske även att nämna att vissa scener i SVT:s film “Gunstlingen – Gustav III:s favorit” spelades in på Svindersvik.

Åse Fougner producerade 2003 – 2007 en dokumentär om Ryssviken. Filmen berättar om grannarna som bodde här i husbåtar, trålare och pråmar innan området projekterades för bostadsprojektet Marinstaden.

Snoken (1992) är en tv-serie om privatdetektivbyrån Titanic som drivs från Ryssviken. Serien gjorde att Sven-Åke Gustavsson slog igenom som skådespelare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: