Kvarnholmen

Kvarnholmen mellan Nacka och Stockholm mittemot Djurgården har sin historia i Konsumentföreningens livsmedelsproduktion kring Qvarnen Tre Kronor & hus i funkis stil, men utvecklas nu av JM och KUAB till exklusivt bostadsområde.

Annonsera här på bloggen

Kvarnholmen på vykort

Holmen kallades tidigare för Finnsön, Liunzöhn, Dufholmen, Hästholmen eller ”Lycksalighetens ö”. ”Kvarnholmen var alltså i början en ö tills en bro byggdes och kanalen mellan Finnsön och Västra Sicklaön fylldes med jord. I mitten av 1900-talet ändrades öns namn till Kvarnholmen.

Gammelek i Fredriksberg på Kvarnholmens yttersta del

På 1600-talet låg här krogen Fredriksberg och ett brännvinsbränneri. I slutet av 1700-talet låt välbärgade Stockholmare uppföra sommarvillor på öns östra sida. Därefter skapades ett antal arbetarbostäder av trä (1920) för superfosfatfabriken i Gäddviken. Två av dessa trävillor finns ännu idag kvar mellan butikshuset och radhusen.

Kvarnaktiebolaget Tre Kronor

1898 byggde Kvarnaktiebolaget Tre Kronor en modern storkvarn på Kvarnholmen. På bergets södra sida uppfördes två byggnader för de anställda. Där ligger nu parkeringsplats och bussarnas hållplats och vändzon. Från den här tiden finns kvar förutom storkvarnen: gamla kontorshuset (1912) och en tegelklädd siloanläggning (1912).

Munspelet på Kvarnholmen inhyste bland annat Qvarnholmskolan och i framtiden ett mediatek

Storkvarnen köptes 1922 av Kooperativa Förbundet som året därpå förvärvade även resten av ön. Nya byggnader uppfördes: havregrynskvarnen (1928); bageriet eller tidigare spisbördsfabriken (1931) som inhyser replokaler, Lantmännen och en korkbutik; makaronifabriken (1934) som inhyser Nackademin; nya kontoret eller Harmonikahuset (1966) som inhyser Qvarnholmsskolan; centralverkstaden (1949) som idag inhyser en båtverkstad; foderfabriken (1949); mjölpackningen (1938); magasin 3 (1924); magasin 4 (1931); havregrynskvarnen (1928); magasin 5 (1958); mjölsilo (1965) samt silo 4 och 5 (1927). Samtliga finns kvar idag.

Hästholmsvarvet (1910) låg mellan Kvarnholmen och Finnboda / Finnberget

I början av 90-talet lade KF ned sin industriverksamhet på Kvarnholmen. KF Fastigheter äger dock fortfarande området.

Hästholmsvarvet

grundas i slutet av 1800-talet som pråmvarv. 1906 blir det ett av Sveriges största motobåtsvarv under ledning av Knut Ljungberg. I slutet av 1930-talet köper Knud H Reimers varvet med Harry Becker som platschef. Företaget lägs ner i början av 1950-talet.

Funkisbostäder
Radhusen på Kvarnholmen i funkisstil

1930 lät KF uppföra bostäder i funktionalistisk stil. Här finns det såväl radhus som är anlagda på ”trappor” som smalhus för att skapa variation mellan olika lägenhetstyper: disponentbostaden (1931), butikshuset (1934) som inhyste en konsumbutik med tre olika ingångar, stora stenhuset (1929) som inhyste ett postkontor, nya stenhuset (1934) och fyra radhuslängder (1930). Även en tennishall planerades, men förverkligades aldrig. Bakom husen finns en bollplan.

Området ritades av KF:s arkitektkontor, vars mest spektakulära byggnad är Katarinahissen med restaurang Gondolen. Kvarnholmen anses vara Sveriges första bostadsområde i funkisstil. För industribyggnadernas ritning stod Eskil Sundahl. Bostadsområdet ritades däremot av Olof Thunström.

Kajer

Längs Kvarnholmen finns ett antal kajer. Den äldsta kajen användes av KF och heter Sillkajen, där man tidigare tillverkade sill och lutfisk. Södra kajen användes av OK Petroleum/Preem för lossning av petroleumprodukter. Idag finns Hästholmens båtklubb i området.

Populärkultur
Sing-a-long är ett av många tv-program som har spelats in i Studio Kvarnholmen

I ”Varning för Jönssonligan” kan man se hur gänget tar en SL-buss på Kvarnholmen. Delar av TV4:s serier ”Tre kronor” och ”Skilda världar” spelades in på Kvarnholmen. Svenska bandet Kent produktionsrepade på Kvarnholmen inför det tredje albumet. Här hade Driv AB sina replokaler/studio i bageriet. I Stream & Co:s nu rivna Studio Kvarnholmen spelade man in allt från Idol, filmen Drottningoffret och Julkalendern 2010 till Sing-a-long, Fredag hela veckan och IKEA-reklam.

Tennisbanan bakom Disponentvillan har sett bättre dagar. Den besöktes i alla fall av gatukonstnären Akayism som lämnade ett avtryck.

Framtiden
Kaihusen – Nyrén Arkitekters planer för Kvarnholmens norra kaj

Efter att KF lade ner sin kvarn har många av fabriksbyggnaderna använts av skolor (Nackademin, Cybergymnasiet, Quarnholmskolan). Nu har man börjat bygga 2.000 bostäder för 4.500 invånare samt omkring 3.000 arbetsplatser. Dessutom ska en bro över Svindersvik uppföras för att länka ihop området med Nacka. ”Det här är ett bra sätt att ta tillvara det fina läget och kulturhistorien. Det måste hända något med området annars kommer det att förfalla”, säger Erik Langby (tidigare kommunalråd, m) till Nacka Värmdö Posten.

Kvarnholmstypiska betongsilon rivs och ersätts med bodstadshus med samma volym

Därtill kommer att Kvarnholmen återigen ska bli en ö. KUAB (JM, PEAB & Folksam, tidigare även KF Bostad) står för projektet. Funkisbostäderna kommer inte att beröras av byggnationen, men det finns intresse om att göra om dessa till bostadsrätter. Qvarnen Tre Kronor och de andra tegelbyggnaderna på norra kajen blir också bostäder. Betongsilona bakom har rivits.

HAKA PÅ!
Kvarnholmen, Nacka: Strandpromenad i Kvarnholmsparken
Kvarnholmen, Nacka: Strandpromenad i Kvarnholmsparken

Kvarnholmen är värd en resa med buss 402 eller pendelbåtslinjen Sjövägen för att kolla Kooperativa Förbundets gamla industrilokaler men också halvöns funkisbostäder.

På östra udden finns en Kvarnholmsparken med grillplats, parklek och möjlighet att ta det lungt och titta på båtarna på Saltsjön mellan Djurgården och Nacka strand.

I framtiden ska det också finnas ett litet centrum med allt från butik till kulturhus samt sjökrog och en ”arena” för möten och evenemang.

5 reaktioner till “Kvarnholmen”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: