Georg Suttner, konstnärsprofilen på Danviksklippan, har lämnat oss

Georg Suttner i ateljén på Mallongen, Södermalm

28 januari 2014 har Georg Suttner, född 1922, gått ur tiden efter en tids sjukdom. Georg, som flyttade 1966 till Danviksklippan, intervjuade jag 2009 i sin ateljé Mallongen på Södermalm.

En av Georg Suttners målningar
En av Georg Suttners målningar

Georg Suttner är representerad på ett flertal museer runt om i Sverige, däribland Moderna museet och i Statens konstråds samlingar.

Han var med i konstnärsgruppen Aktiv färg, har varit rektorför Kungliga Konsthögskolan, professor i målning och prefekt vid konsthögskolan i Umeå samt huvudlärare vid konsthögskolan Valand i Göteborg. Georg har också undervisat vid Kunstakademiet i Trondheim och grundade tillsammans med Arne Isacsson Gerlesborgskolan. Läs mer om Georgs konstnärskap i minnesordet i Sydsvenskan.

Georg Suttner i ateljén på Mallongen, Södermalm
Georg Suttner i ateljén på Mallongen, Södermalm

“Självklart tar jag som målare till mig omgivningen: Ljuset, vattnet, klipporna, vinden och den gröna naturen. Vatten har ofta förekommit i mina tavlor. Det som intresserar mig är även människans inställning till naturen. Och Danviksklippan är som ett litet landskap i sig med alla element som inspirerar mig”, sade han till mig vid intervjun i Mallongen 2009. Läs hela intervjun med Georg.

 

danvisklippan

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: