ICA Nära Finnboda drabbas av stölder

Hösten 2017 började ICA Nära Finnboda att drabbas av stölder efter att ha varit skonad i två år. Följden är att vissa produkter inte längre kommer tas in. Nu har handlaren Susan Bardevik gått ut med ett meddelande till kunderna.

Sp här skriver handlaren på Facebook;

“Mitt jobb är världens roligaste; jag är så stolt över mina medarbetare och vår lilla butik i Finnboda. Men just idag känner jag mig arg och frustrerad; men även ledsen.

Dagligen läser jag om inbrott, våld och stölder som begås i vårt samhälle.
I min bransch drabbas alla butiker av snatterier och stölder; så ser verkligheten ut för de allra flesta inom handeln.
På senare år har detta problem ökat kraftigt.

De första två åren har vi i Finnboda varit ganska skonade; snatterier förekom vid enstaka tillfällen. Under hösten har något hänt; snatterier men främst stölder har ökat drastiskt. Från att tidigare var enstaka tablettaskar eller chokladkakor som stals så är det nu även charkuterier samt kött som försvinner. 

Teamet på ICA Nära Finnboda

Både jag samt mina medarbetare upplever att för några få individer så har butiken blivit ett skafferi; det man vill ha plockar man på sig.
Jag vill förtydliga att merparten av våra kunder är fantastiska; så mycket värme och fina ord vi dagligen får är nog få förunnat. Det är enstaka personer som tyvärr förstör för oss övriga.

Att lägga tid och resurser på att bevaka vissa individer; att ständigt ha genomgång med personalen hur det har varit på snatterifronten är olustigt; att denna punkt ska finnas på en daglig agenda likväl som att städning gör det; är fel. Att personalen ska känna rädsla för att bli tvungen att konfrontera en snattare då man inte vet hur vederbörande reagerar gör mig som arbetsgivare beklämd.

Detta får så klart konsekvenser; vi kan inte ha vissa produkter ute i butiken. En del artiklar får vi sluta ta in; trots bra försäljning så stjäls det för mycket för att rättfärdiga att behålla varan i sortimentet. Listan kan göras lång.

Jag vill vara tydlig med att många butiker är betydligt mer drabbade än vi; vissa affärsidkare har blivit tvungna att lägga ned sina verksamheter på grund av hot, våld och stölder.

Jag ville lyfta denna fråga för att detta är ett dagligt problem för många handlare; vilket nog allmänheten inte känner till. Frustrationen är stor över låga domar, mindre polisresurser, grövre gärningar; listan över åtgärder som måste ske är lång.
Vi ber er: ser ni något otillbörligt ske i butiken; meddela oss gärna! Tack för ordet.

Tillsammans måste vi skapa tryggare matbutiker. /Susan”

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d