Senmedeltida kanonkulor på Kvarnholmen

Häromdagen letade jag i Klingla, Riksantikvarieämbetets sökmotor över fornlämningar, och gjorde ett intressant fynd: Fem kanonkulor.

Kanonkulorna som hittades på Kvarnholmen

Kanonkulorna är av järn. Två är över 9 cm i diameter, två är runt 8 cm i diameter och den sista är 5,5 cm i diameter. Samtliga är av järn.

Föremålen hittades i maj 1927 vid jordarbeten på Kvarnholmens södra sida intill stranden mot Svindersviken. Fil. Kand. Bengt Bergman, som undersökte fyndet, uppskattade att de härstammar från medeltiden (1.100 e.Kr. Till 1.500 e.Kr.).

Fingerborg från medeltidsgrav mellan Kvarnholmen och Finnberget

Samtidigt hittades en fingerborg av brons (1,7 – 1,8 cm i diameter, senmedeltid) och andra mänskliga benrester (kraniefragment, överarmsben, armbågsben, skenben) och därmed ej samhörande föremål (spikar m.m.).

Samtliga föremål finns idag i Statens historiska museets samlingar.

Kanonkulorna på Kvarnholmen, silverkatten i Finnboda och fornborgen på Henriksdalsberget är bevis på att Västra Sicklaön var ett intressant ställe redan före Gustav Vasas dekret att inrätta Danviks hospital.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: