Arkitekter tävlar nu om idéer för Kvarnholmens platå

KUAB, som är KF Fastigheters och JM:s gemensamma bolag för att utveckla Kvarnholmen, har tillsammans med Nacka kommun och Sveriges Arkitekter gått ut med inbjudan till arkitekter att komma med idéer för Kvarnholmens kanske mest tråkiga område – platån.

Tävlingsområdet och framtida planer
Kvarnholmens platå med funkishusen till vänster, röda bageriet bakom och kajen framför (bild: KUAB)

Platån är en central del av Kvarnholmen, en bergknalle med grusplan som används som parkering, för avlagring av byggavfall och som vändplan och hållplats för buss 402.

Den är omgiven av funkishusen i väster, bageriet i norr, disponentvillan i öster och i söder naturmak med branta hållmarker och en utsikt mot Ryssbergen, Marinstaden och Svindersviken. Nedanför finns s.k. Sillkajen som användes av KF i sin sillproduktion och Södra Kajen.

Om jag förstår rätt ska större delen av grönskan finnas kvar som en avgränsning mot kajområdet. En hiss ska förbinda platån och kajen. På kajen kommer det att finnas bostadshus, ponton, pir och marina.

Rummet mellan platån och kajen på Kvarnholmen med Sillkajen till vänster, Ryssbergen bakom och en pipeline

OK:s pipeline som sträcker sig utefter bergskanten i öst-västlig riktning ska bli gångstråk.

Kriterier

3-4 arkitekter kommer att väljas ut utifrån tre kriterier: arkitektonisk gestaltning, funktionalitet och genomförbarhet.

Förslagen ska bedömas av Nacka kommun, KUAB, Sveriges Arkitekter och två arkitekter.

Tidplan

Prekvalificering sker veckorna 3 till 6. Inlämning görs 26 april. Meddelande om valt förslag kommer veckan 18.

Intresserade kan vända sig för mer information till Martin Asp (tel. 08-782 89 85, martin.asp@jm.se) och Ulf Herder (tel. 070-643 15 58, ulf.herder@kff.se).

>> Klicka här för inbjudan och program

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: