Danvikens Hospital byter namn till Sickla Strand No. 1719

Anrika hospitalsbyggnaden mellan Danviksbron, Danvikskanalen och Saltsjöqvarn har förvärvats av fastighetsbolaget Mindhouse. Byggnaden byter också namn till Sickla Strand No. 1719.Mindhouse grundades 1997 av Anders Lindén, och är ett fastighetsbolag med en projektportfölj som är värderad till 1,5 miljarder. Här ingår bland annat Flygplansfabriken på Telefonplan i Stockholm, seniorlägenheterna vid Tällbergs Parkby, Malaga – Skärhamns marina i Tjörn och vårdbostäderna i samarbete med Arcona AB på 10.000 kvm i Hammarby sjöstad.

Nyrenoverade Danvikens hospital (bild: Tresson)

Senaste förvärvet är Danvikens hospital som har fått det märkliga namnet Sickla Strand No. 1719* där man antagligen har tagit namnet från anläggningens byggår. Danvikens hospital byggdes nämligen 1718 till 1825 enligt ritningar av arkitekten Göran Josuae Adelcrantz (1668 – 1739).

Skisser på en conciergelägenhet i Danvikens hospital
Skisser på en conciergelägenhet i Danvikens hospital (bild: Mindhouse)

Enligt Mindhouse’ hemsida ska byggnaden inhysa “supermoderna lägenheter i ett 1700-tals skal”. Det ska bli 23 conciergelägenheter med exklusiv design. Bostadsrätterna kommer att ha individuell designade kök, badrum, sovrum och sällskapsrum.

* Det hela låter som ett intressant projekt, men ett nytt namn känns som en historieförfalskning. Varför inte behålla originalnamnet? Ett liknande namnbyte gjorde man även i Finnboda, där HSB kallar området för Finnboda hamn. Men en hamn har aldrig funnits där.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Danvikens Hospital byter namn till Sickla Strand No. 1719”

  1. Låter förvirrat, missvisande och historielöst. Men jag blir inte förvånad när platser och områdens ursprung bagatelliseras som i det här fallet, det finns varken tid eller intresse att förkovra sig. Det har gått snabbt för den här platsen att byta skepnad från en dynamisk mötesplats för människor till en själlös plats, snart befolkad av en bourgeoise. Boule & Berså har satts i ett reservat och därmed upphört existera likt en organism i det offentliga rummet. Den här platsen borde ha fått expandera på sina egna villkor utan att den modernistiska tanken om samhällsplanering fått slakta denna zon. Nacka Kommun håller bakåtsträvandets fana högt, men barockparken(!) befolkas så vitt jag kan se ej av människor i krinolin, kravatt eller enorma peruker än.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: