Många byten av historiska namn

Många har hört av sig angående namnbytet från Danvikens hospital till Sickla strand no 1719, men på senare år har många sådana skett.

Karta över Västra Sicklaön från 1735 visar Hästholmen (dagens Kvarnholmen) som ö

Här kommer några exempel:

Men det är ingen ny förteelse. Danviksklippan kallades tidigare för Klippan. Henriksdalsberget var Trolldalen och Lugnaberget, Danviksbergen eller bara Danviks hospitals utmarker. Kvarnholmen hetter Hästholmen och ännu tidigare Finnsön. Finnberget var Skatberget och ännu tidigare Östra platsen. Svindersviken kallades för Finnsviken. Finnboda var helt enkelt Finnbo etc.

Har du märkt av några flera namnbyten, borsett från alla påhittiga namn på bostadsrättsföreningar?

2 svar till “Många byten av historiska namn

  1. Jag föreslog en gång att ha ett liknande projekt som i Stockholm.med de här panelerna som förklarar områdets historia. Just för att den blir oigenkännlig. Men ingen nappade på det.

  2. Det ska bli intressant att se om fler byggnader/platser inom vårat område döps efter redan befintliga platser 1,7 km bort där det som i det här fallet Sickla Strand är beläget. Vem vet kanske förvärvas en fastighet i Sickla Strand som får namnet Danvikens Hospital.

Kommentera