Sven-Harrys konstmuseum invigs med utställning av Lars Kleen

27 mars till 29 maj 2011 visas Lars Kleens konstruktioner på Sven Harrys konstmuseum i Stockholm. Konstnären bor i Danviks dårhus där han har sin ateljé i en av linoljekokeriets tegelbyggnades ovanför Danvikstrand.

Lars Kleens ateljé mellan Danvikens dårhus, Danviksblick och Danvikstrand
Lars Kleens ateljé sedd från Danvikstrand

Lars Kleen (född 1941) är utbildad till målare i Köpenhamn och Krakow. Men han valde att istället ägna sig åt skulpturer, som han kallar för konstruktioner som han arbetar med sedan slutet av 60-talet.

“All denna stabilitet, tyngd och dessa genomtänkta konstruktioner av den största komplexitet för att övertygande kunna beskriva bräckligheten och det obeständiga i såväl den konstnärliga som den sociala konstruktionen, har utmärkt Lars Kleens verksamhet från första början för snart ett halvt sekel sedan”, skriver Olle Granath på Sven Harrys konstmuseets hemsida.

Lars Kleens konstruktion Plank
Lars Kleen "Plank" 2008 (foto: Noak Lönn)

Utställningen består av fyra verk: Kaj, Tromb, Plank och Plan. Ett är helt nyproducerat och de övriga är delvis omarbetade och anpassade efter museets salar.

Även nyproducerade Plan har byggs upp i Lars Kleens verkstad i Henriksborg. Utställningsbesökare är välkommen till hans ateljé efter överenskommelse. Vänd dig till museets personal för mer information.

>> Läs mer om Lars Kleens utställning

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: