Bluesparty på Danvikstulls Värdshus med Clas Yngström och Big Tex Three

Fredag, 8 april klockan 21:00 är det återigen bluesparty på Danvikstulls Värdshus, Alsnögatan 11. Den här gången spelar Clas Yngström och Big Tex Three.

Biljetter kostar 100 kronor. Medlemmar i Stockholms Bluesförening betalar 80 kronor. Ungdomar under 25 år betalar halva priset dvs. 50 kronor. Ungdomar under 18 år behöver ha målsmans sällskap.

Danvikstulls Värdshus öppnar klockan 17:00, och då finns det också möjlighet att äta mat.

Clas Yngström & Big Tex Three
Clas Yngström & Big Tex Three (bild: musikernas egen)

Clas Yngström & Big Tex Three består av Clas Yngström (gitarr, sång), Janne Paltman (klaviatur), Berra Pettersson (bas) och Stoffe Sundlöf (trummor), dvs stora delar av legendariska Chicago Express.

Clas Yngström , född 1952 i Borlänge , är en av Sveriges mest kända gitarrister och sångare inom den moderna bluesens domäner. Han började spela gitarr 1962 och de stora förebilderna var Albert King, Jimi Hendrix och Hank B. Marvin (the Shadows). På 70-talet spelade han med band som Soffgruppen, Dovra m.m.

1978 bildade han SKY HIGH – ett band så välkänt att någon närmare presentation knappast behövs här – vars mest sålda album ”Humanizer” kom 1987. Gruppen gjorde närmare 2000 live-spelningar under 80-talet, och 1992 en turné till Indien (!). SKY HIGH:s sjunde album ”Fuzzface” kom 1994. Och 1996 var det dags för Clas Yngströms första soloplatta, ”Fat Guitar”, som spelades in i New Jersey, USA. Då hade Clas också hunnit med att utmärka sig som producent av Svenne Rubins succé-album ”Sex män i skor” 1992, likaså som kompositör av 5 låtar till soundtracket för filmen ”Jägarna”. Ett specialprojekt tillsammans med Uppsala Stor-band 1998 , betecknat ”Clas Yngströms Orchestra Of Experience” resulterade i en CD med Jimi Hendrix-låtar i ny tappning. Ett annat projekt, betecknat ”Bengali Blues” genomfördes tillsammans med Ale Möller och indiska musiker 2007-2008.

Och med varianten ”Clas Yngström & Big Tex Three” framförs blues – och även annan musik – med intensitet och sväng, men utan att gå till överdrift ifråga om volym och tyngd. Nyskrivna svenska texter ( skrivna av Lars Wanfors , alias Svenne Rubin ) bjuds det här också på!

Stefan ”Stoffe” Sundlöf , född 1951, har också en lång musikerkarriär bakom sig och anses vara en blues-trumslagare på elitnivå. Ett av hans ”öknamn” är ”Big Tex” , och därav orkesternamnet. Bluespubliken har oftast sett Stoffe Sundlöf på scenen tillsammans med legendariske Sven Zetterberg, men han har också anlitats för att kompa ett stort antal amerikanska bluesartister som besökt Sverige. Bland dessa kan nämnas Big Walter Horton, Lazy Lester, Barbara Carr, J. B. Hutto, Lightnin´ Slim & Whispering Smith m. fl. År 2000 spelade han in CD:n ”Xtrem” tillsammans med Nisse Hellberg. Sveriges två största bluesfestivaler, Åmål´s Blues Fest och Mönsterås Bluesfestival, utdelar stipendier och Stoffe Sundlöf har fått mottaga bägge ; 2009 fick han Åmål´s Blues Fest Award och 1994 fick han Mönsterås Bluesstipendium.

Bertil ”Berra” Pettersson , född 1946 , är precis som Clas och Stoffe en mycket erfaren veteran inom bluesens värld. Med sitt eminenta basspel har han backat upp både gästande amerikanska artister, såsom Eddy Clearwater , Phillip Walker , Louisiana Red , Roscoe Gordon m. fl. , och svenska artister som Sven Zetterberg och Rolf Wikström. Berra kan uppvisa en musikerkarriär både som basist och gitarrist, och bland hans meriter kan även nämnas att han spelat med Peps Blodsband, Slim Notini m.m. Och han har även varit producent för en CD med svensk dragspelsmusik!

Janne Paltman, född 1957 , är bandets keyboardist , och brukar göra intryck på publiken genom sitt intensiva och dynamiska sätt att gå lös på klaviaturen. Vad som kanske är mest värt att nämna på hans meritlista är hans medverkan i Chicago Express – en av de grupper som varit av störst betydelse inom modern svensk blues. I denna grupp spelade han under ett antal år tillsammans med Sven Zetterberg , Stoffe Sundlöf och Berra Pettersson.

Janne Paltman fick 1994 , tillsammans med Chicago Express , mottaga kulturpriset Eklövet , som utdelas av Länstidningen i Södertälje.

Ytterligare information fås av: Pelle Leuf ordförande i Stockholms Bluesförening (telefon: 08/ 30 24 79, fax: 08/ 30 26 18, tel. arbetet: 08 / 53063614 eller 08/ 530 612 20, konsertdagar även 073/ 7003287, e-post: pelle.leuf@mailbox.swipnet.se).

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

En kommentar till “Bluesparty på Danvikstulls Värdshus med Clas Yngström och Big Tex Three”

  1. OBS!! FEL datum!!
    Spelningen äger rum imorgon, fredag 8 februari!
    Med vänlig hälsning,!
    Clas Yngström
    073-6000683

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: