11 juni: Svindersviksdagen

11 juni klockan 12:00 – 16:00  bjuder Nordiska museet för sjunde året i rad till  Svindersviksdagen. ”Under Svindersviksdagen blir historien levande”, säger Wenke Rundberg, pedagog på Nordiska museet och tillika piga med ansvar för tvätten under evenemanget.

Piga på Svindersviksdagen
Piga på Svindersviksdagen (bild: Mona-Lisa Djerf, ©Nordiska museet)

”Ta chansen och gör en tidsresa för en dag”, fortsätter Wenke Rundberg. Hon berättar att den 11 juni får besökarna uppleva hur det kunde vara att bo och arbeta i det vackra sommarnöjet från 1700-talet och under Svindersviksdagen blir det alltså liv och rörelse i den annars så lugna idyllen.

På plats finns museets personal som iklätt sig olika roller: i köket förbereder köksan en måltid av det som odlats på gården, på gårdsplanen kan barn och vuxna hjälpa pigorna – ”och mig” säger Wenke – med klädtvätt och andra sysslor. Då och då kan man få en skymt av frun i huset som bjuder in till visning av rokokohemmet. Inne i paviljongen går det att lyssna på Bellman, Bengt Jonshult, vissångare och 1700-talskännare, som är på tillfälligt besök.

Program

Gå med på en rundtur i huvudbyggnaden, dofta på kryddor i köket, njut av den underbara fruktträdgården eller lyssna på Bellman i paviljongens festsal.

Visningar för stora och små
Guidad tur i huvudbyggnaden kl. 12.00, 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30, 15.00
och 15.30.

Bellman i festsalen i paviljongen
Bengt Jonshult spelar, sjunger och kåserar om 1700-talet och om paviljongens historia kl. 13.00, 14.00 och 15.00.

I köksflygeln
Träffa kloka gumman som lär ut sina magiska recept och kökspigan som berättar om kryddor och vilken mat som lagades.

För alla barn
Små besökare får gärna hjälpa pigorna i deras bestyr som att hämta vatten med ok och hink, tvätta kläder på gammalt vis, kratta gångar och kärna smör.

I Brygghusets café
I caféet nere vid vattnet serveras kaffe, kakor och lättare lunchmat. www.svindersviksbrygghus.se

Entré

Vuxna 100 kr. Barn och ungdomar t.o.m. 18 år betalar 20 kr för visning och besök i paviljongen. Barnverksamheten utomhus är kostnadsfri.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: