Samrådsmöte om utbyggnad av biogasanläggningen på Henriksdalsberget

9 juni klockan 18:00 är alla grannar på Henriksdalsberget bjudna till ett samrådsmöte på Henriksdalsringen 58 om en utbyggnad av gasbehandlingsanläggningen i anslutning till Henriksdals reningsverk.

Henriksdals reningsverk och Henriksdalsberget sedda från Hammarby sjöstaden (2007)
Henriksdals reningsverk och Henriksdalsberget sedda från Hammarby sjöstaden (2007)

Stockholm Vatten har beviljats tillstånd för att utöka produktionen av biogas i Henriksdals reningsverk. 2010 sålde den borgerliga majoriteten i Stockholms stad Henriksdals gasbehandlingsanläggning till Fordonsgas Stockholm aB.

Det här företaget planerar nu alltså att uppföra ytterligare två gasbehandlingslinjer i en ny byggnad för att hantera Stockholm Vattens utökade biogasproduktionen. Istället dagens 1.400 Nm3 biogas / timme ska 2.500 Nm3 biogas / timme.

Bostadsnära gastransporter

Idag hämtas biogasen via nedgrävda gasledningar men också med gasflak. Många grannar har klagat att gasflaken

  • åker med otillåtet höga hastigheter genom bostadsområdet
  • det i sin tur medför hög olycksrisk
  • och buller för den sidan av Henriksdalsringen som idag plågas av oljudet från Värmdöleden.

I inbjudan till samrådet kan man läsa att Stockholm Vatten kommer att öppna sin transporttunnel genom Henriksdalsberget vilket kommer att avlasta gasflakstrafiken på Henriksdalsringen. “Huvuddelen av all tung trafik till och från gasbehandlingsanläggningen kommer i framtiden att gå via transporttunneln”, står det vidare i inbjudan.

Störningar under byggtiden

Det pratas också om att utbyggnationen ska i  möjligaste mån begränsas så att de boende inte störs.

Här borde man kontrollera att inga sprängningar sker i samband med utbyggnationen. Bostadsrättsföreningen Svindersvik har fortfarande inte fått något skadestånd förde påstådda sprängskadorna efter utbyggnaden av Henriksdals reningsverk.

Anmälan till samråd

Om du vill delta i samrådet borde du höra av dig senast den 7 juni till Åsa Agervald (asa.agervald@scandinavianbiogas.com).

Samrådsunderlag finns tillgängligt på GlashusEtt (Lugnets Allé 39) och Nacka Stadshus (Granitvägen 15).

Synpunkter kan lämnas skriftligen senast 2011-06-16 till Åsa Agervald (Scandinavian Biogas, Kungsbron 1, 111 22 Stockholm) eller med epost till Asa.Agervald@scandinavianbiogas.com

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: