Företag på Henriksdalsberget erbjuder alternativ sprängteknik

KirsaNova RockEngineering är ett företag på Henriksdalsberget som startades 2008. Företaget erbjuder gasgeneratorn, en alternativ sprängteknik utan dynamitens vibrations- och miljörelaterade problem.

Gasgeneratorn bygger på deflagration istället för detonation. Vibrationshastigheten är bara 1,4 mm/sek. Så seismisk- och luftvåg saknas praktiskt taget.

KirsaNova RockEngineering gasgeneratornSprängmetoder som används idag för att exempelvis bygga tunnlar förstör lika mycket som de skapar.  Att täta en tunnel efter en sprängning kostar kanske lika mycket som att driva en tunnel.

Gasgeneratorn har uppfunnits av Oleg N. Kirsanov, teknologie doktor som jobbar på Forskningsinstitutet för tillämpad Kemi i S:t Petersburg.

Kanske den här metoden skulle kunna vara ett alternativ för vibrationshelvetet som Henriksdalsborna och deras hus får stå ut med årtionde efter årtionde vid utökningen av Henriksdals reningsverk och snart även för klämma in Värmdövägen i Henriksdalstunneln.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: