Skelettdelarna i Svedmyra kan komma från Danvikens kyrkogård

Skelettdelar som skulle kunna fylla tre skokartonger upptäcktes i slutet av mars vid ombyggnationen av tunnelbanan i Svedmyra. Kvarlevorna daterades till någon gång på 1700-talet.

Björkdunge vid Danvikens kyrkogård
Björkdunge vid Danvikens kyrkogård (bild: Naturskyddsföreningens tidskrift, 1915)

Först trodde man att det kunde vara spår efter seriemord. Men en troligare förklaring är att de kommer från Danvikens kyrkogård som fanns mellan 1550-talet och 1800-talet där Spårvägsmuseet är idag. “När man sedan utvidgade tunnelbanan på 1950-talet fick man med sig skelettdelar från begravningsplatsen”, berättar arkeologen John Hedlund.

På Danvikens kyrkogård (Dann wijks Kyrckiogård) begravdes de allra fattigaste. Många fick varken sten eller kors på graven.

Danvikens kyrkogård ska inte förväxlas med ödekyrkogården mellan Vilans skola och Finnboda som kom mycket senare till. Ryssgravar finns även i anslutning till Danvikens dårhus. En medeltidsgrav hittades mellan Kvarnholmen och Finnberget.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: