Idéstudie från SWECO låter motorväg och t-bana gå via Finnboda

SWECO har lanserat en idéstudie där man propagerar för att kombinera Östra Länken med tunnelbanans blåa linje.

Möjlig t-banestation vid Finnboda
Möjlig t-banestation vid Finnboda (bild: SWECO) - klicka på bilden för att förstora

Enligt förslaget ska tunnelbanan förlängas från Kungsträdgården österut under södra Djurgården, passera Saltsjön vid Finnboda och fortsätta mot Nacka centrum via Sickla och Saltsjö-Järla. Man pratar om nya stationer i Finnboda eller kanske intill Henriksdalsberget med uppgångar till Kvarnholmsvägen och bostäderna på Henriksdalsringen. Det pratar också varmt om hur Kvarnholmen har nytta av detta:

“Alternativet skapar en snabb kommunikation med Kvarnholmen och den bebyggelseförtätning som växer fram där.” Fast t-banan skulle inte ens komma i närheten av Kvarnholmen.

Därutöver föreslår man en möjlig förgrening från Finnboda under Hammarby sjöstad för ihopkoppling med Hagsätralinjen.

I samma dokument propageras också för att låta motorvägen Östra länken eller Österleden med två tunnlar med var sina tre filer gå i en sänktunnel mellan Biskopsudden och Finnboda på c:a 40 m djup.

>> SWECO:s idédokument om tunnelbana och motorväg via Västra Sicklaön (pdf)

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

3 reaktioner till “Idéstudie från SWECO låter motorväg och t-bana gå via Finnboda”

  1. Länken till pdf-dokumentet verkar inte funka. Spännande idé i övrigt.

  2. Tycker det verkar vara ett rätt bra förslag, fast helst hade jag velat se en ståtlig högbro med väg, gång/cykelväg och spårvagn/tvärbana över Djurgården till Ropsten och vidare mot universitet och Solna.

    Jeanette:
    Nacka-Värmdö är en av Sveriges snabbast växande kommuner. Om du vill ha lugn och ro får du nog flytta någon annanstans. Har du tänkt på att det kanske finns andra som vill njuta av den fantastiska miljö du beskriver? För att det skall bli verklighet behövs bättre kommunikationer.
    Och, tror du på fullaste allvar att “slöddret” som du beskriver, kommer vilja åka till Finnboda eller Kvarnholmen bara för att det finns tunnelbana dit? Om de så gärna vill dit för att stryka omkring, supa och rent allmänt besudla den annars så tillrättalagda miljön med sin blotta närvaro, kan de ju redan idag faktiskt ta bussen, eller använda apostlahästarna.

  3. Vilket dumt förslag! Vi bor här för att det är en perfekt mix av city och lugnet på “landet”. Tunnelbana!!! Trubbel, fylla, smuts och mer folk som stryker omkring. Så dumt! Hur kan vi stoppa förslaget????

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: