Kvarnholmen får eget bad på Oceankajen

I planförslaget för Kvarnholmprojektets fjärde etapp, som jag har skrivit om tidigare, ingår även en badanläggning i anslutning till östra uddens park. Badet ska heta Droppen.

Badet ska bestå av en flytande bassäng förtöjd längs Oceankajen och en mindre byggnad på land för de tekniska funktionerna för badanläggningen, personalutrymmen och lokaler för uthyrning.

Byggnaden ska dessutom ha stora terrasser som följer bergets form. Fasaden görs i betong och anknyter i färg och yta till berget bakom byggnaden. Mot vattnet finns stora glasytor.

På kajen finns små enheter med omklädningsrum, bastu, kassa osv. så att största delen av kajen kan användas som sol- och vilrum i anknytning till själva simbassängen.

Över bassängen och Oceankajen kan en lätt takkonstrukton spännas i ett delvis translucent material. Taket kan förändras och anpassas till årstiderna, klimatet och omgivande natur: simbassäng med solterrasser på sommaren och inomhusbassäng med bastu och relax på vintern.

Vattnet kommer alltså inte från Svindersviken som är olämpligt för bad pga föroreningar och sjötrafik utan finns i bassägen. Bra belysning i mörkret ska förhindra påsegling.

Frågan här är hur avslappnande det bli bullret från Värmdövägen mittemot och Svindersviksbron bredvid.

Planerade utomhusbadet Droppen på Kvarnholmen, Nacka
Droppen på sommaren (vänster) och vintern (höger)

P.S. Visste du att simmbassänger finns för Elite Hotel Marina Towers gäster, Henriksborgs boende och de boende på Danvikshem med seniorboendet bredvid? Dessutom fanns på 1800-talet ett kallbadhus i anslutning till Danviks Hospital. Och Elite Hotel Marina Tower hade planer på ett utomhusbad.

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

En kommentar till “Kvarnholmen får eget bad på Oceankajen”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: