Historielöshet sprider sig på Kvarnholmen

Många häpnar över de kreativa förslagen som har kommit fram inom projektet att förvandla Kvarnholmen till en modern stadsdel i Hammarby sjöstads-stil. Men det finns också starka kritiska röster. ”(…) historielöshet och en osjälvständighet som förvandlar platsen till en gräll illustration” är exempelvis tidskriften Arkitekturs kommentar.

Mäktiga och nu rivna silon på Kvarnholmen
Mäktiga och nu rivna betongsilon på Kvarnholmen

Tidskriften kritiserar i starka toner att Nyréns antikvariska utredning från 2004 kom fram till ett planprogram som var väl medveten om platsens särart och som ”hade kvalat in som världsarv”. Men aggressiva fastighetsstrategier, Stockholms bostadsmarknad och en svag kommun har drivit fram ”en skandal i skuggan av Slussendebatten”.

Tidskriften tycker framförallt att rivnningen av Olof Thunströms betongsilo från 1927 är ett typiskt exempel. Silon ska ersättas med ett bostadshus med samma volym.

>> Läs tidskriften Arkitekturs hela kritik

Författare: Konstantinos Irina

Kandidat för Nackalistan till Nacka kommunfullmäktige 2022, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, årets Nackabo 2008.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: