Vilka butiker, skolor och annan verksamhet fanns i ditt bostadområde tidigare?

Tidigare fanns det en Konsum-butik på Kvarnholmen, ett konditori på Danviksklippan, ett bibliotek på Henriksdalsberget, en närbutik i Finnboda, en ungdomsgådar på Finnberget etc. Berätta gärna vilka verksamheter du kommer ihåg från tidigare.

Konsumbutiken på Kvarnholmen i Nacka
Konsums gamla butik på Tre Kronors väg, Kvarnholmen, Nacka

Saker var bättre förr, i alla fall när det gäller närförsörjning i våra bostadsområden. De har mer och mer har blivit till sovstäder på grund av många anledningar:

 • Nacka kommun, Stockholm stad och privata byggherrar saknar visioner om att skapa just den där mysiga bykänslan som fanns tidigare på exempelvis Danviksklippan eller Kvarnholmen. Man bygger bostäder. Och det är allt.
 • Vykort med Danviksklippans plaskdamm och konditori på 1960-talet
  Vykort med Danviksklippans plaskdamm och konditori på 1960-talet

  Kvartersbutiker har konkurrerats ut av köpcentrum som exempelvis Sickla, och butikskedjor som ICA och Konsum som kräver ett mycket stort kundunderlag för att öppna sina portar. Henriksdalshamnen och Finnboda kommer nog även i framtiden att vara utan;

 • Vi förutsätts ha bil för att kunna posta ett brev (se Kvarnholmen) eller köpa lite mjölk (se Finnboda);
 • Verksamheter centraliseras och digitaliseras ständigt i jakt på kostnader som försvinnandet av ungdomsgårdar, bibliotek, postkontor och distriktssköterska på Henrikdalsberget, Danviksklippan, Finnberget och Kvarnholmen bevisar;
 • Industrierna har försvunnit från Kvarnholmen, Gäddviken, Finnboda, Saltsjöqvarn och Henriksdalshamnen;
Finnbergets Lucia i gamla ungdomsgården
Finnbergets Lucia i gamla ungdomsgården

Men det finns så klart även trender som går mot strömmen: a) fler förskolor pga flytten; b) fler restauranger och caféer (frågan är bara om underlaget räcker till på Kvarnholmen, Finnboda och i Henriksdalshamnen); c) en vårdcentral finns nu i DanvikCenter.

Skriv nedanför vilka verksamheter du minns från förr på Kvarnholmen, Finnberget, Finnboda, Danviksklippan eller Henriksdalshamnen:

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

3 reaktioner till “Vilka butiker, skolor och annan verksamhet fanns i ditt bostadområde tidigare?”

 1. På Finnberget där ungdomsgården låg fanns en mjölkaffär (mejeri) på 50-talet. Där fick jag som barn gå och köpa mjölk och smör. Jag kommer ihåg att jag fick mjölken i en flaska. Det fanns även ett konditori på berget där jag kunde köpa 1 och 2 öres godis. Där fick de som gick i första klass på Finnberget också äta sin lunch. Det fanns en tobaksaffär, livsmedelsaffär och postkontor. Jag gick i lekskolan som även fanns på Finnberget. Ja det finns så mycket mer att berätta om hur det såg ut på Finnberget och hur det var att växa upp där.
  P.

 2. När jag var ute och gick kom jag i samspråk med en äldre kvinna utanför affären på Danviksklippan, där hon också bodde. Hon berättade att det förr fanns en dansbana på Danviksklippan och att
  hon hade varit där och dansat. Men det var väl före den tid på 40-talet (?) då bostadshusen byggdes?

  Jiger

 3. Intressant lokalhistoria–vore roligt att få veta mer om vad som fanns.
  Ett tips:det fannas en mjölkaffär i fastigheten V.Finnbodavägen 9 på
  1950-60-talet ca.Har någon en bild?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: