Fastfrusna svanungar engagerar grannar i Henriksdalshamnen

HENRIKSDALSHAMNEN | Många grannar i Henriksdalshamnen har hört av sig och kommenterat svanungar som blir offer för vädret på Hammarby sjö.

”Jag tycker så synd om den fastfrusna svanungen vid Sickla udde!”, skriver Charlotte Wieslander på Henriksdalshamnens grupp på Facebook. ”Ja, samma här, så synd så man får ont i magen”, svarar Malin Sundin. ”Misstänkte att den fastnat då den låg så still 🙁 Dom ungarna som vi följt sen dom föddes 🙁 blir ledsen om den inte får hjälp”, kommenterar Charlotte LillaLady Fancypants.

Myndigheter kontaktades

Många grannar i Henriksdalshamnen har därför agerat och kontaktat olika ställen. ”Ringde viltvårdarna, men de sa att de kollade den igår och att det inte är någon fara med den”, skriver Charlotte Wieslander. ”Vi ringde brandkåren innan vi visste vad vi skulle göra men de gör inget”, svarar Malin Sundin. ”De sa igår att de kollade den i måndags och är den ännu fast i dag så skulle de hjälpa den, sa de igår. Snacka skit verkar de kunna”, kommenterade Christoffer Martin. ”Man undrar varför de ändrat sig och inte kan hjälpa?” säger Maria Göthe.

Att myndigheterna inte bryr sig kan berå på att många svanungar kan ta sig loss av egen kraft. ”Det är helt normalt att vilande/sovande knölsvanar fryser fast på isen – i princip varje kall natt. Normalt tar de på morgonen spjärn med fötterna mot isen, reser sig upp… och lämnar några fjädrar kvar… Men en svan har drygt 20.000 fjädrar att ta av… och nya växer ut hela tiden!”, informerar Sveriges Ornitologiska Förening.

Happy end?

I just det här fallet blev det happy end! ”Nu har den tagit sig iväg!”, utbrister Charlotte Wieslander. ”Ja såg det! 🙂 Skönt”, tillägger Chralotte LillaLady Fancypants. ”‎…och naturen klarade sig även denna gång! :D”, kommenterar Magnus Sundin.

Svanunge fastfrusen i Hammarby sjö
Fastfrusna svanungen som senare tog sig loss (bild: Charlotte LillaLady Fancypants)

Tyvärr hittades en annan svanunge fastfrusen och död i vassen vid Sickla Udde. Så de här med att fåglarna kan ta sig loss av egen hand stämmer bara delvis.

>> Läs mer om natur på Västra Sicklaön

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: