Bygge av trappa och hiss mellan Kvarnholmen kaj och platå

KVARNHOLMEN | Tre Kronors väg och Kvarnholmens Saltsjökaj kommer att kopplas ihop med en trappa och en hiss – totalt 24 meter nivåskillnad. Arbetet med den så kallade Vertikalen har redan påbörjats.

Vertikalen - hiss och trappa mellan Kvarnholmens Saltsjökaj och Tre Kronors vägSchaktarbetena är i stort sett klara. Nu finns den en “grop” som går ner tre meter under vattennivån. Där byggs en kulvert som ska samla alla ledningar från området.

Hissen kommer att likna Katarinahissen och bli ett lantmärke för Kvarnholmen. Detaljerna är dock inte klara. På äldre illustrationer ser den ut som en kran av glas. På nyare skisser liknar den mer Katarina eller hissarna som fanns på kajen.

Hissen och trappan är inklämda mellan mellan en restaurang och evenemangshuset Magasin 5 på kajen.

På grund av det branta berget har man byggt upp en ramp av bergmassor. Nästa steg är att gjuta en betongsula för infästningen av hissens bärande konstruktion. Det kommer dock att ta ett tag till hisskonstruktionen kommer att synas.

Först byggs trappan. Därefter kommer hissen. Längst ner tillkommer två brunnar och en pumpcentral. 2013 ska allt vara klar. En liknande trappa och (mindre spektakulär) hiss finns mellan Saltsjöqvarn kaj och Mannagrynstorget.

Källa Kvarnholmen nyhetsbrev 10-02-2012

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: