Finnboda varv litografi bytte ägare på Mannagrynstorget

FINNBODA | Idag köpte jag en okänd konstnärs litografi föreställande Finnboda varv på kanske 1940- till 1960-talet. Tidigare ägaren kom med sin bil till Mannagrynstorget i Saltsjöqvarn för att byta bilden mot några hundringar.

Litografin är kanske inte riktigt värd något, men jag har blivit en samlare av gamla fotografier, affischer, böcker, vykort, tavlor och små föremål med anknytning till Västra Sicklaön.

Litografi Finnboda varv på 1940 till 1960-talet

Bakgrunden till vänster på kullen (= Finnbodaberget) bildar bostadsområdet gamla Finnboda varf som revs så sent som i slutet av 1970-talet för att ge plats åt seniorboendet i anslutning till Danvikshem.

Nedanför syns gamla maskinverstaden som idag är inredningsbutiken Fogia och evenemangslokalen Äventyrskontoret. Bredvid på kajen finns kranen som demonterades för något år sedan och det gamla kontorshuset som kallas för SLG-huset idag.

Passagerarbåten i mitten heter Finnboda varv och måste i så fall ha fört hit arbetare från stan och tillbaka. Så litografin kan vara från tiden före bygget av bostadsområdet på Finnberget på 1940-talet.

Alla upplysningar om bildens målare och ursprung tas gärna emot.

Författare: Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

2 reaktioner till “Finnboda varv litografi bytte ägare på Mannagrynstorget”

  1. Är du intresserad av att sälja denna eller ngn annan tavla föreställande Finnboda Hamn eller har tips på var jag kan hitta sådan konst vänligen kontakta mig på andreas.ohman@tempur.se, TACK!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: